a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Alcoholhoudende dranken

Dossiernr:

2009/00615

Datum:

27-10-2009

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Alcoholhoudende dranken

Motivatie:

Bijzondere Reclamecode

Medium:

Digitale marketing communicatie

De bestreden reclame-uiting

 

Het betreft de website www.bavariacityracing.nl. Op één van de pagina’s van deze website staat het programma van dit evenement. Tijdens de ‘warm up’ vindt het programmaonderdeel ‘kinderkarts’ plaats.

 

Een kopie van de uiting is aan deze beslissing gehecht.

 

De klacht

 

Bij het programmaonderdeel ‘kinderkarts’ zijn kinderen betrokken. Hiermee richt adverteerder zich tijdens haar evenement overduidelijk op minderjarigen. Dit is in strijd met de artikelen 10 en 21 van de Reclamecode voor Alcohol (RVA).

 

Het verweer

 

Primair stelt adverteerder dat de organisatie van het evenement in handen is van een externe partij en dat adverteerder slechts evenementsponsor is. Subsidiair merkt hij op dat het gewraakte dagprogramma is te zien op de evenementenwebsite welke opent met de vermelding dat je voor het bezoeken van de site 18 jaar of ouder moet zijn. Adverteerder handelt hiermee conform een eerdere beslissing van de Commissie in een vergelijkbare zaak. Verder worden de kinderkarts op geen enkele wijze in verband gebracht met Bavaria Bier en wordt er door middel van de karts geen reclame voor gemaakt. Voorts richt het evenement alsook de sponsoring zich duidelijk niet op minderjarigen. Gelet op het bovenstaande heeft adverteerder niet in strijd met de RVA gehandeld.

 

Het oordeel van de Commissie

 

De klacht richt zich tegen het evenementsprogrammaonderdeel ‘kinderkarts’ waarmee adverteerder zich specifiek tot kinderen zou richten en een publiek zou bereiken dat voor meer dan 25% uit minderjarigen zou bestaan. Naar het oordeel van de Commissie heeft adverteerder deze stelling van klager voldoende weerlegd. Het evenement richt zich, mede gelet op de 18+ melding op de homepage van het evenement, duidelijk op meerderjarigen. Dat een enkel, ondergeschikt element van de gehele dagprogrammering betrekking heeft op kinderen, te weten de kinderkarts, doet hier niet aan af. Voorts heeft verweerder voldoende aannemelijk gemaakt dat meer dan 75% van de bezoekers van het evenement uit meerderjarigen bestond. Gelet op het bovenstaande acht de Commissie de klacht ongegrond.

 

De beslissing

 

De Commissie wijst de klacht af.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken