a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Alcoholhoudende dranken

Dossiernr:

2009/00812

Datum:

05-10-2010

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Alcoholhoudende dranken

Motivatie:

Bijzondere Reclamecode

Medium:

Digitale marketing communicatie

De bestreden reclame-uiting

 

Het betreft de website www.malibu.nl van adverteerder waarop het product Malibu, een alcoholhoudende drank, centraal staat.

 

Een kopie van de uiting is aan deze beslissing gehecht.

 

De klacht

 

De Commissie vat de klacht als volgt samen. Volgens klager is de website www.malibu.nl door vormgeving, taal- en kleurgebruik in zijn geheel zeer aantrekkelijk voor jongeren. Met name bepaalde onderdelen, zoals de Malibu Talking Pelican die is vormgegeven door middel van een cartoon en het gratis spelletje ‘Malibu Island Bowling’ zijn volgens klager specifiek gericht op minderjarigen. Jongeren zullen veel gebruik maken van de interactieve mogelijkheden die de website biedt, zoals de links naar ‘Malibu Hyves.’ Om bovenstaande redenen is de website van Malibu in strijd met artikel 10 van de Reclamecode voor Alcoholhoudende dranken (RVA).

 

Het oordeel van de Commissie

 

Ingevolge artikel 10 RVA mag reclame voor alcoholhoudende drank zich niet specifiek richten tot minder­jarigen. Naar het oordeel van de Commissie is de website niet zodanig vormgegeven dat deze beschouwd moet worden als in het bijzonder gericht op minderjarigen. Het enkele feit dat in de uiting gebruik is gemaakt van een cartoon of dat er bepaalde interactieve mogelijkheden worden aangeboden, betekent niet dat deze specifiek is gericht op minderjarigen. Gelet op het bovenstaande acht de Commissie de klacht ongegrond.

 

De beslissing

 

De Commissie wijst de klacht af.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken