a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Alcoholhoudende dranken

Dossiernr:

2010/00178

Datum:

15-04-2010

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Alcoholhoudende dranken

Motivatie:

Bijzondere Reclamecode

Medium:

Overige

De bestreden reclame-uiting

 

Het betreft de website www.xikroegetocht.nl. Er staat onder meer:

 

‘Om 11.11 uur mogen recreanten al beginnen. Deze vroege vogels kunnen een extra onderscheiding verdienen. De eerste 111 deelnemers die voor 12.11 uur vier stempels op een rij op de stempelkaart kunnen laten zien bij de commissiewagen, ontvangen de ‘De vroege vogel 2010’.

 

‘Recreanten, en dus ook niet-carnavalisten, kunnen zelf bepalen waar ze starten en hebben te maken met slechts één regel: de deelnemende kroegen moeten worden bezocht tussen 11.11 en 16.11 uur’.

 

‘Elf stempels zijn nodig om de unieke XIkroegetochtonderscheiding in ontvangst te mogen nemen. Na het bestellen en afrekenen van een consumptie moet de deelnemer een stempel op zijn kaart laten zetten’.

 

De klacht

 

Recreanten en wedstrijdteams kunnen deelnemen aan de XIKroegetocht. Tijdens een bepaald parcours dienen elf kroegen te worden bezocht. In iedere kroeg wordt een consumptie genuttigd en afgetekend op een stempelkaart. Degenen die vóór 12 uur al vier consumpties hebben gedronken, krijgen een onderscheiding. Het parcours dient zo snel mogelijk te worden afgelegd. Het kroegbezoek wordt beperkt tot de periode tussen 11.11 uur en 16.11 uur. Gezien de aard van het evenement, te weten een kroegentocht tijdens carnaval, meent adverteerder dat het veel deelnemers erom zal gaan om zo snel mogelijk elf bier te drinken in de deelnemende kroegen. De XIKroegetocht maakt onverantwoord drinken in ieder geval mogelijk en is daarmee in strijd met de Reclamecode voor Alcholhoudende dranken (RVA).

 

Het verweer

 

De bedoeling van de XIKroegetocht is volgens adverteerder dat carnaval meer op straat plaatsvindt. Het is geenszins de bedoeling om mensen aan te zetten tot het gebruik van alcohol.

 

Het oordeel van de Commissie

 

Tijdens de XIKroegetocht kan men tussen 11.11 uur en 16.11 uur consumpties nuttigen in aangesloten cafés. Nergens in de uiting wordt deze consumptie gekoppeld aan alcoholhoudende drank. Het enkele feit dat het gaat om een kroegentocht die plaatsvindt tijdens carnaval, brengt volgens de Commissie niet mee dat de te nuttigen consumpties uitsluitend alcoholhoudende drank zou betreffen. Niet kan dan ook worden gesteld dat de reclame voor de XIKroegetocht overmatige of anderszins onverantwoorde consumptie van alcoholhoudende drank toont, suggereert of stimuleert. Gelet hierop is de Commissie van oordeel dat de klacht geen doel treft.

 

De beslissing

 

De Commissie wijst de klacht af.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken