a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Alcoholhoudende dranken

Dossiernr:

2010/00503

Datum:

22-07-2010

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Alcoholhoudende dranken

Motivatie:

Bijzondere Reclamecode

Medium:

Drukpers/tijdschriften

 

De bestreden uiting

 

Het betreft een printadvertentie voor Jupiler bier in de Spits van 6 juli 2010, geplaatst in verband met de WK voetbalwedstrijd tussen Nederland en Uruguay, die op die avond plaatsvond.

 

Boven een afbeelding van een krat Jupiler bier, staat de tekst:

 

“Vanavond gaan we er weer volle bak tegenaan.”

 

De klacht

 

Klager acht de reclame-uiting in strijd met artikel 1 van de Reclamecode voor alcoholhoudende dranken (RVA), waarin is bepaald dat terughoudendheid in alle reclame voor alcoholhoudende drank is geboden. In uiting wordt gesuggereerd dat het volle krat Jupiler bier moet worden leeg gedronken. Aldus wordt schadelijk drinkgedrag gesuggereerd en gestimuleerd.

 

Verweer

 

De Commissie vat het verweer als volgt samen.

 

Naast de RVA en de Nederlandse Reclame Code (NRC) wordt door adverteerder een eigen code (de Commercial Communications Code) nageleefd, die ervoor zorgt dat alle marketingactiviteiten op een verantwoorde wijze plaatsvinden. De uiting is zodanig ontwikkeld, dat deze de toets van de RVA zonder moeite doorstaat.

 

De mededeling “Vanavond gaan we er weer volle bak tegenaan” is in de eerste plaats gericht op het Nederlandse team bij het WK voetbal, waarvan adverteerder één van de sponsors is. In de tweede plaats verwijst de uiting naar de Belgische betekenis van het woord ‘bak’, te weten: ‘krat’.

 

In de uiting wordt op geen enkele wijze gestimuleerd om het krat meteen leeg te drinken, laat staan dat dit wordt gedaan door één persoon of enkele personen. In het algemeen wordt voetbal immers door grote groepen mensen tezamen gekeken.

 

Gelet op het voorgaande stelt adverteerder dat geen sprake is van schending van artikel 1 RVA.

 

Het oordeel van de Commissie 

 

De Commissie is van oordeel dat in de advertentie geen overmatige of anderszins onverantwoorde consumptie wordt getoond, gesuggereerd of gestimuleerd.

Duidelijk is dat met de tekst “Vanavond gaan we er weer volle bak tegenaan” in de eerste plaats gedoeld wordt op het Nederlandse voetbalteam, dat ‘er tegenaan’ zal moeten gaan in de wedstrijd tegen Uruguay. Ook met de Belgische betekenis van ‘volle bak’, wordt naar het oordeel van de Commissie de grens van wat wordt verstaan onder ‘terughoudendheid’, zoals bedoeld in artikel 1 RVA, niet overschreden. Niet wordt gesuggereerd dat het hele krat door één of enkele personen dient te worden leeggedronken.

Derhalve is geen sprake van strijd met artikel 1 RVA.

 

De beslissing

 

Gelet op het voorgaande wijst de Commissie de klacht af.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken