a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Alcoholhoudende dranken

Dossiernr:

2010/00504

Datum:

21-07-2010

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Alcoholhoudende dranken

Motivatie:

Bijzondere Reclamecode

Medium:

Drukpers/tijdschriften

 

De bestreden uiting

 

Het betreft een advertentie in de Metro van 2 juli 2010, geplaatst in verband met de WK voetbalwedstrijd tussen Nederland en Brazilië, die op die dag plaatsvond.

 

Onder een gevuld glas Heineken bier staat de tekst:

 

“WE ZULLEN

VANMIDDAG

TOT DE BODEM

MOETEN GAAN

MANNEN”

 

De klacht

 

De klacht kan als volgt worden samengevat.

 

De krachtige manier waarop men in de uiting wordt aangespoord om het glas te legen, suggereert dat sprake is van ‘stevige consumptie’. De tekst in de uiting stimuleert en refereert naar het schadelijke drinkgedrag dat tijdens WK wedstrijden veel wordt vertoond.

Om die reden is de uiting in strijd met artikel 1  van de Reclamecode voor alcoholhoudende dranken (RVA).

 

Voorts acht klager de reclame-uiting in strijd met artikel 6.4 RVA, waarin is bepaald dat reclame voor alcoholhoudende drank niet mag suggereren dat de consumptie van alcoholhoudende drank de sportprestatie positief beïnvloedt. De uiting impliceert dat door het drinken van bier, meer steun wordt gegeven aan de spelers, waardoor hun kans om te winnen wordt vergroot.

 

Verweer

 

De klacht wordt door adverteerder gemotiveerd weersproken.

 

Het oordeel van de Commissie 

 

Artikel 1 RVA

De Commissie is van oordeel dat in de advertentie geen overmatige of anderszins onverantwoorde consumptie wordt getoond, gesuggereerd of gestimuleerd.

Duidelijk is dat met de tekst “We zullen vanmiddag tot de bodem moeten gaan, mannen” in de eerste plaats gedoeld wordt op de mannen van oranje, die erg hun best zullen moeten doen in de wedstrijd tegen Brazilië. Gelet op het feit dat in de uiting slechts één enkel glas met bier is afgebeeld, wordt in deze uiting ook met de letterlijke betekenis van ‘tot de bodem gaan’, de grens van wat wordt verstaan onder ‘terughoudendheid’, zoals bedoeld in artikel 1 RVA, niet overschreden.

 

De Commissie volgt klager niet in haar stelling dat in de uiting wordt gesuggereerd dat het consumeren van alcohol de sportprestatie positief beïnvloedt. Derhalve is de uiting niet in strijd met artikel 6.4 RVA.

 

De beslissing

 

De Commissie wijst de klacht af.

 

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken