a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Alcoholhoudende dranken

Dossiernr:

2010/00776

Datum:

03-12-2010

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Alcoholhoudende dranken

Motivatie:

Bijzondere Reclamecode

Medium:

Audiovisuele Mediadiensten

De bestreden reclame-uiting

 

Het betreft de televisiereclame waarin reclame wordt gemaakt voor een dag skiën met het gezin bij Skidôme. Na beelden van het gezin in de auto, op weg naar Skidôme, ziet men skiënde mensen en tot slot ziet men de ouders in het restaurant staan. De vader  heeft dan een glas bier in de hand en de moeder een glas wijn.

   

De klacht

 

Het skiën wordt afgesloten met bier en wijn terwijl het gezin nog met de auto naar huis moet. Hierdoor wordt gesuggereerd dat drinken geen probleem is, terwijl er nog gereden moet worden.

 

Het verweer

 

Om in deze slechts 15 seconden durende commercial de kernwaarden (familiair, gezelligheid, welkom thuis gevoel en Bourgondisch) van Skidôme over te brengen, ziet men in één van de beelden dat man een glas bier in de hand heeft en de vrouw een glas wijn. Het is niet zo dat men een dagje bij Skidôme moet associëren met overmatig alcoholgebruik. Eén glas bier, dat ook alcoholvrij of -arm kan zijn, en één glas wijn om een leuke dag af te sluiten moet niet, maar kan. Dat is ieders eigen verantwoordelijkheid.

 

Het oordeel van de Commissie

 

Het gewraakte, korte beeld waarop de man een glas bier in de hand heeft en de vrouw een glas wijn, laten zien dat het mogelijk is om na afloop van een dag skiën bij Skidôme daar ook iets te drinken. Dit beeld doet de uiting niet in strijd zijn met de Nederlandse Reclame Code, ook al is duidelijk dat het gezin nog met de auto naar huis zal gaan en dat de man of de vrouw zal gaan rijden. Niets duidt erop dat niet één van beiden daar rekening mee houdt. Naar het oordeel van de Commissie bevat de uiting geen beelden van overmatige of anderszins onverantwoorde consumptie van alcoholhoudende drank. Gelet hierop acht zij de klacht ongegrond.

 

De beslissing

 

De Commissie wijst de klacht af.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken