a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Alcoholhoudende dranken

Dossiernr:

2011/01185-I

Datum:

21-12-2011

Uitspraak:

VAF (=voorzittersafwijzing)

Product/dienst:

Alcoholhoudende dranken

Motivatie:

Bijzondere Reclamecode

Medium:

Digitale marketing communicatie

De bestreden reclame-uiting

 

Het betreft een advertentie in De Gelderlander van 23 november 2011 en op de webpagina http://www.webwinkel.gelderlander.nl/wijnen/wijnpakketten/wijnpakket-bordeaux-incl-luxury-hotelvoucher-p-4128/.

In de advertentie wordt een “Proefpakket Bordeaux” aangeboden “inclusief Luxury hotelcadeau-voucher”. In de advertentie staat onder meer:

“Dit uiterst prestigieuze pakket (6 flessen) mag u bestellen van € 92,75 voor de stuntprijs van € 59,95. (…) Als klap op de vuurpijl krijgt u bij dit wijnpakket een gratis Luxuryhotelcadeau-voucher t.w.v. € 185,-. (…) U betaalt 1 arrangement en de 2e persoon gaat tegen inlevering van de voucher gratis mee.”

 

De klacht

 

De aanbieding is in strijd met artikel 20 lid 2 van de Reclamecode voor Alcoholhoudende Dranken (RvA). De waarde van het premium (€ 185) is hoger dan de helft van de totale waarde van het aangeschafte product (€ 59,95).

 

Het verweer

 

Adverteerders hebben verweer gevoerd. Voor zover nodig voor de beslissing wordt hierop in het oordeel ingegaan.

 

Het oordeel van de voorzitter

De voorzitter is van oordeel dat de Reclame Code Commissie de klacht zal afwijzen en overweegt daartoe het volgende.

 

De voorzitter vat klagers klacht aldus op dat hij de uiting in strijd acht met artikel 20 RVA (dat in de tot 1 januari 2012 geldende versie geen lid 2 kent), waarin is bepaald – voor zover hier van belang – dat het niet toegestaan is alcoholhoudende drank tegen minder dan de helft van de normale verkoopprijs aan particulieren aan te bieden. Blijkens de bestreden advertentie is de normale verkoopprijs van het aangeboden wijnpakket € 92,75 en wordt dit pakket nu aangeboden voor € 59,95. Aldus wordt het wijnpakket niet tegen minder dan de helft van de normale verkoopprijs aangeboden. Dat hiernaast een hotelcadeauvoucher ter waarde van

€ 185 wordt aangeboden, te verzilveren voor een tweede persoon indien de eerste persoon voor het arrangement betaalt, maakt niet dat de reclame-uiting in strijd is met artikel 20 RVA.

 

Gelet op het vorenstaande wordt als volgt beslist.

 

De beslissing van de voorzitter
 

 

De voorzitter wijst de klacht af.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken