a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Alcoholhoudende dranken

Dossiernr:

2012/00841

Datum:

25-09-2012

Uitspraak:

VAF (=voorzittersafwijzing)

Product/dienst:

Alcoholhoudende dranken

Motivatie:

Bijzondere Reclamecode

Medium:

Ongeadresseerd drukwerk

De bestreden reclame-uiting

 

Het betreft de reclame voor “Party Likorettes” in de folder van Aldi van 1 september 2012.

 

De klacht

 

De uiting is in strijd met artikel 10 van de Reclamecode voor Alcoholhoudende Dranken (RvA), waarin is bepaald dat reclame voor alcoholhoudende drank zich niet specifiek tot minderjarigen mag richten. De verpakking is zodanig vormgegeven dat deze in het bijzonder is gericht op jongeren onder de 18 jaar. De uiting is ook in strijd met artikel 8 van de Nederlandse Reclame Code (NRC). Er is sprake van misleiding met betrekking tot de samenstelling van het product nu niet wordt vermeld dat het product alcohol bevat.

 

Het verweer

 

Adverteerder heeft gemotiveerd verweer gevoerd. Hierop wordt, voor zover nodig, in het oordeel ingegaan.

 

Het oordeel van de voorzitter

De voorzitter is van oordeel dat de Reclame Code Commissie de klacht zal afwijzen, en overweegt daartoe het volgende.

 

In de uiting is de verpakking van de “Party Likorettes 3×3 likorettes-mix” afgebeeld met daarnaast drie flesjes likorette in de verschillende smaken. Op de verpakking en op de etiketten staat “Zomer”, welk thema wordt onderstreept door de cartooneske zomerse afbeeldingen en het felle kleurgebruik op de verpakking en de flesjes. Het gebruik van felle kleuren en cartoonachtige tekeningen betekent echter niet dat specifiek minderjarigen zich hiertoe aangetrokken zullen voelen en dat de reclame voor de Party Likorettes specifiek op minderjarigen gericht is.De context van de gehele advertentie waarvan de bestreden uiting een onderdeel is, leidt evenmin tot het oordeel dat de reclame specifiek op minderjarigen is gericht.Van strijd met artikel 10 RvA is daarom geen sprake.

 

Naar het oordeel van de voorzitter is evenmin sprake van misleiding of het wekken van verwarring over het alcoholhoudende karakter van de Party Likorettes. De gemiddelde consument mag ermee bekend worden verondersteld dat een likorette mix een op likeur gebaseerd en dus alcoholhoudende drank is. Bovendien is op verschillende in de uiting afgebeelde flesjes het alcoholpercentage “14,9%” te zien. Gelet hierop is voldoende duidelijk dat het aangeprezen product alcohol bevat.

 

Gelet op het vorenstaande wordt als volgt beslist.

 

De beslissing van de voorzitter
 

 

De voorzitter wijst de klacht af.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken