a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

(Financiele) dienstverlening

Dossiernr:

2009/00748

Datum:

04-02-2010

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

(Financiele) dienstverlening

Motivatie:

Bijzondere Reclamecode

Medium:

Radio

 

De bestreden uiting

 

Het betreft een radio-commercial, waarin het volgende wordt gezegd:

“Omdat u nog altijd een keertje wilt meevaren op een skûtsje. Of omdat u thuis Friese kruidkoek in de kast heeft staan. Als u iets met Friesland heeft, dan bankiert u bij Friesland Bank. Heeft u niks met Friesland, dan heeft u misschien wel wat met onze mentaliteit. Bij Friesland Bank is bankieren namelijk nog gewoon een werkwoord. Ook als het gaat om financieel risicomanagement. Kijk maar eens op frieslandbank.nl. Of bel 0800 – 844 84 48 voor een afspraak. Dan krijgt u bovendien een fles Friese Beerenburg cadeau. Friesland Bank. Willen is kunnen.”

 

De klacht

 

Klager is van mening dat de uiting, nu alcoholhoudende drank wordt aangeboden als welkomstgeschenk, in strijd met het huidige alcoholbeleid en derhalve verwerpelijk is.

 

Verweer

 

Adverteerder stelt dat de reclame voldoet aan de eisen zoals deze zijn gesteld in de Reclamecode voor alcoholhoudende dranken (RVA). Voorts stelt zij dat geen sprake is van het aanbieden van alcohol door een lid van de (alcohol)branche of met actieve medewerking van een lid van deze branche, zoals bedoeld in artikel 20 RVA.

 

De repliek

 

Klager blijft bij zijn standpunt en licht toe dat hij de reclame-uiting in strijd acht met de artikelen 1, 5, 8, 12, 13, 21 en 22 van de RVA.

 

De dupliek

 

Klager motiveert niet nader waarom de reclame-uiting in strijd is met de door hem genoemde artikelen. Om die reden verzoekt adverteerder om klager niet-ontvankelijk te verklaren.

Adverteerder betwist dat de reclame kan worden aangemerkt als reclame voor alcoholhoudende drank.

Voorts geeft adverteerder, voor het geval dat de Commissie de reclame wel als reclame voor alcoholhoudende drank beschouwt, gemotiveerd weer waarom de reclame-uiting niet in strijd is met de door klager aangehaalde artikelen.

 

Het oordeel van de Commissie 

 

In de radiocommercial wordt men aangespoord om te bankieren bij ‘Friesland Bank’. Aan het einde van de commercial wordt gezegd dat men, indien men (een afspraak maakt of) gaat bankieren bij Friesland Bank, een fles ‘Friese Beerenburg’ cadeau krijgt. Klager acht de uiting hierom in strijd met de Reclamecode voor alcoholhoudende dranken. Niet is echter gebleken dat in dit geval alcoholhoudende drank wordt aangeprezen. Het enkele feit dat wordt meegedeeld dat een fles Beerenburg (van een onbekend merk) cadeau wordt gegeven, kan niet leiden tot het oordeel dat in de gewraakte uiting sprake is van reclame voor alcoholhoudende drank in de zin van artikel 1 RVA. Derhalve valt de uiting niet binnen het toepassingsgebied van de RVA, zodat de klacht geen doel treft. 

 

De beslissing

 

Gelet op het voorgaande wijst de Commissie de klacht af.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken