a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Voeding en drank

Status:

Dossiernr:

2016/00124

Datum:

08-03-2016

Uitspraak:

Aanbeveling

Product/dienst:

Voeding en drank

Motivatie:

Bijzondere Reclamecode

Medium:

Digitale marketing communicatie

De bestreden reclame-uiting

Het betreft de aanbieding van een “Super winterwijnpakket” op adverteerders website www.wijnvoordeel.nl.

In de uiting zijn zes flessen wijn afgebeeld, met daarbij een “luxury hotel cadeau voucher” waarop het bedrag van € 185,- is vermeld.

Hiernaast staat: 

“Normaal € 234,99                 Uw voordeel

             € 29,99                          87%”.

Onder de afbeelding staat:

“Rode winterwijnen

Een fantastisch winterwijnpakket, met o.a. een meervoudig bekroonde Spaanse topwijn, een heerlijke Merlot uit Zuid-Frankrijk en een imposante, fruitige Italiaanse rode wijn. Nu met een Luxury Hotel voucher t.w.v. maar liefst € 185,- cadeau! U kunt dit pakket nu voor slechts € 29,99 in huis halen! Een fantastische aanrader!”

 

De klacht

Adverteerder biedt het wijnpakket aan met een korting van 87%. Deze korting blijkt bij nadere beschouwing mede te zijn opgebouwd in de vorm van een voucher voor – in dit geval – hotelovernachtingen. Volgens de Reclamecode voor Alcoholhoudende dranken is het niet toegestaan om te adverteren met meer dan 50% korting (artikel 20 lid 1 RVA).

STIVA verwijst naar de uitspraak van de Commissie van 6 juli 2015 (dossier 2015/00652), waarin is geoordeeld dat het adverteren met 87% korting in strijd is met dit artikel, ook als blijkt dat die korting mede tot stand is gekomen door middel van het aanbieden van een gratis tweede voucher.

 

Het verweer

De uiting betreft een oude promotie. Adverteerder is “nog steeds” de mening toegedaan dat ze niet in strijd handelt met artikel 20 lid 1 RVA. Er wordt in de tekst duidelijk uitleg gegeven over het pakket. Hierdoor is het voor de consument duidelijk wat er wordt aangeboden. 

 

Het oordeel van de Commissie

Krachtens artikel 20 lid 1 RVA is reclame waarbij alcoholhoudende drank door een lid van de branche aan particulieren wordt aangeboden tegen minder dan de helft van de normale verkoopprijs van de alcoholhoudende drank niet toegestaan. Adverteerder stelt dat de bestreden reclame-uiting, waarin een “Super winterwijnpakket” met een voordeel van 87% wordt aangeboden van “normaal € 234,99” voor € 29,99, niet met artikel 20 lid 1 RVA in strijd is, omdat duidelijk uitleg wordt gegeven over het pakket en voor de consument duidelijk is wat er wordt aangeboden. De Commissie gaat ervan uit dat adverteerder zich met dit verweer op het standpunt stelt dat het aangeboden pakket bestaat uit een combinatie van wijn en een kortingsvoucher ter waarde van € 185,-,  en dat de korting op de wijn dus minder dan 50% bedraagt.

Dit verweer kan niet slagen. In lijn met eerdere uitspraken, waaronder de door STIVA aangehaalde beslissing van 6 juli 2015, is de Commissie van oordeel dat de uiting bij de gemiddelde consument de indruk wekt dat sprake is van een aanbieding van een pakket wijnen waarvoor men nu € 29,99 in plaats van “normaal € 234,99” betaalt. De aanbieding betreft immers het “Super winterwijnpakket”, “Rode winterwijnen” en “Een fantastisch winterwijnpakket”, waarvan – vetgedrukt – wordt gezegd “U kunt dit pakket nu voor slechts € 29,99 in huis halen”. Aldus ontstaat de stellige indruk dat sprake is van reclame waarbij alcoholhoudende drank wordt aangeboden tegen minder dan de helft van de normale verkoopprijs van die drank. Dat men bij het wijnpakket een hotelvoucher “cadeau” krijgt, neemt de indruk dat de wijn met hoge korting wordt aangeboden niet weg. Daardoor heeft adverteerder naar het oordeel van de Commissie met de uiting het bepaalde in artikel 20 lid 1 RVA overtreden.

Gelet op het voorgaande wordt als volgt beslist.

 

De beslissing

De Commissie acht de reclame-uiting in strijd met het bepaalde in artikel 20 lid 1 RVA. Zij beveelt adverteerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken