a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Voeding en drank

Status:

Dossiernr:

2016/00183

Datum:

05-04-2016

Uitspraak:

VT (=voorzitterstoewijzing)

Product/dienst:

Voeding en drank

Motivatie:

Bijzondere Reclamecode

Medium:

Digitale marketing communicatie

De bestreden reclame-uiting

Het betreft een uiting op adverteerders website www.wijnbeurs.nl. In deze uiting, waarin de Spaanse rode wijn ‘Gran Reserva uit 2009’ wordt aangeboden staat, voor zover hier van belang: “Em bij bestelling vanaf 6 flessen Don Mendo Gran Reserva ontvangt u tevens een Don Mendo Gran Reserva Magnum cadeau”.

 

De klacht

STIVA vindt de uiting in strijd met artikel 20 lid 1 van de Reclamecode voor Alcoholhoudende dranken (RVA): het is niet toegestaan om alcoholhoudende drank gratis of tegen minder dan de helft van de normale verkoopprijs aan particulieren aan te bieden. En het is niet toegestaan in de communicatie het woord ‘gratis’ of synoniemen daarvan (zoals ‘cadeau’ of ‘traktatie’) te gebruiken.

 

Het verweer

Het verweer wordt als volgt samengevat.

Het aanbod in de uiting betreft een pakketaanbod. Daarbij wordt geen gratis wijn weggegeven en blijft de verleende korting ruim binnen de grens van 50%. Er is dus geen sprake van overtreding van artikel 20 lid 1 RVA.

 

Het oordeel van de voorzitter

Krachtens artikel 20 lid 1 RVA is reclame waarbij alcoholhoudende drank gratis aan particulieren wordt aangeboden niet toegestaan. Blijkens de toelichting bij dit artikel betekent dit dat het niet is toegestaan om in de communicatie het woord ‘gratis’ of synoniemen daarvan (zoals ‘cadeau’) te gebruiken. In de bestreden uiting wordt een Don Mendo Gran Reserva Magnum als “cadeau” aangeboden. Gelet hierop is de uiting in strijd met het bepaalde in artikel 20 lid 1 RVA, en wordt als volgt beslist.

 

De beslissing van de voorzitter
 

De voorzitter acht de reclame-uiting in strijd met het bepaalde in artikel 20 lid 1 RVA.

Hij beveelt adverteerder aan om niet meer op een derge­lij­ke wijze reclame te maken.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken