a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Voeding en niet- alcoholhoudende dranken

Dossiernr:

2012/00872

Datum:

19-11-2012

Uitspraak:

VT (=voorzitterstoewijzing)

Product/dienst:

Voeding en niet- alcoholhoudende dranken

Motivatie:

Bijzondere Reclamecode

Medium:

Drukpers/tijdschriften

De bestreden reclame-uiting

 

Het betreft een advertentie in het Algemeen Dagblad van 15 september 2012 en op de webpagina http://www.ad.nl/shop, waarin staat:

“Super aanbieding 3+3 gratis” en

“3+3 flessen topwijn voor maar 29,95 (normaal 59,95)”.

 

De klacht

 

De uiting is in strijd met artikel 20 lid 1 van de Reclamecode voor Alcoholhoudende Dranken (RvA), nu het woord “gratis” wordt gebruikt en de wijn wordt aangeboden tegen minder dan de helft van de normale prijs.

 

De reactie van adverteerder

 

Adverteerder deelt mee niet op de hoogte te zijn geweest van de door klager aangehaalde bepaling. Bij volgende acties zal hiermee rekening worden gehouden.

 

De repliek

 

Klager deelt desgevraagd mee de klacht te handhaven omdat de reclame op 9 oktober 2012 nog te zien is op de website ad.nl/shop.

 

De dupliek

 

Naar aanleiding van de klacht zijn alle geplande advertenties in de krant geannuleerd. Per abuis is de wijnaanbieding niet direct verwijderd van de webshop. Inmiddels heeft adverteerder alle uitingen van ad.nl/shop laten verwijderen.

 

Het oordeel van de voorzitter

De voorzitter is van oordeel dat de klacht  de Commissie aanleiding zal geven een aanbeveling te doen, en overweegt daartoe het volgende.

 

Krachtens artikel 20 lid 1 RvA is – behoudens bij proeverijen – reclame waarbij alcoholhoudende drank gratis of tegen minder dan de helft van de normale verkoopprijs aan particulieren wordt aangeboden niet toegestaan. Adverteerder heeft erkend dat de aanbieding in de krant en op de website van 3+3 gratis flessen wijn voor € 29,95 in plaats van de gebruikelijke prijs van € 59,95 met genoemde bepaling uit de RvA in strijd is.

Daarom wordt als volgt beslist.

 

De beslissing van de voorzitter
 

 

De voorzitter acht de bestreden reclame-uiting in strijd met het bepaalde in artikel 20 lid 1 RvA. Hij beveelt adverteerder – voor zover nodig – aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.

 

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken