a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Voeding en niet- alcoholhoudende dranken

Dossiernr:

2013/00864

Datum:

19-12-2013

Uitspraak:

VT (=voorzitterstoewijzing)

Product/dienst:

Voeding en niet- alcoholhoudende dranken

Motivatie:

Bijzondere Reclamecode

Medium:

Drukpers/tijdschriften

De bestreden reclame-uiting

Het betreft een advertentie voor het “BENIKWINNAAR SPEL” in de Gelderlander van 1 november 2013.

Daarin staat onder de aanhef:

“DOE GRATIS MEE EN WIN!!

www.benikwinnaar.nl”

onder meer:

“Deze trekking verloten we maar liefst 25 exclusieve Pierre Baptiste wijnkisten (t.w.v.

€ 44,98) met daarin 4 mooie wijnen”.

De klacht

De uiting is in strijd met artikel 20 lid 1 van de Reclamecode voor Alcoholhoudende Dranken (RvA) 2012.

Het verweer

Wegener verkeerde in de veronderstelling dat zij door de onderhavige promotionele actie (niet zijnde een reclame-uiting) waarbij een wijnkist kon worden gewonnen, niet in strijd handelde met de RvA. Zij is ervan uitgegaan dat er geen sprake was van enige reclame of aanprijzing van alcoholhoudende drank.

Door de onderhavige klacht ziet Wegener in dat het aanbieden van wijn in het kader van een kansspel ook kan worden gezien als reclame in de zin van de RvA. Indien er volgens de Commissie sprake is van reclame en van strijd met de RvA, zal Wegener een dergelijke uiting in de toekomst niet meer gebruiken.

Het oordeel van de voorzitter

Naar het oordeel van de voorzitter houdt de onderhavige advertentie niet alleen een aanprijzing in van het “BENIKWINNAAR SPEL”, maar ook van de in de advertentie beschreven, bij “trekking” te “verloten” “smakelijke wijnen”. Over twee van die wijnen wordt bijvoorbeeld gesteld: “Fruitige wijn met een expressief karakter elegante smaken” respectievelijk “Franse rosé met indrukken van rijp rood fruit en verleidelijke geur met hinten van aardbeien, bramen en bessen”. Door bedoelde wijnen als prijs in het vooruitzicht te stellen, wordt alcoholhoudende drank gratis aan particulieren aangeboden. De voorzitter neemt aan dat adverteerder dit aanbod doet “met actieve medewerking van een lid van de branche” als bedoeld in artikel 20 lid 1 RvA.

Gelet op het bovenstaande is artikel 20 lid 1 RvA overtreden. Ingevolge deze bepaling is, behoudens bij proeverijen, reclame waarbij alcoholhoudende drank door een lid van de branche of met actieve medewerking van een lid van de branche gratis of tegen minder dan de helft van de normale verkoopprijs van de alcoholhoudende drank aan particulieren wordt aangeboden niet toegestaan.

De beslissing van de voorzitter

De voorzitter acht de reclame-uiting in strijd met artikel 20 lid 1 RvA. Hij beveelt adverteerder, voor zover nog nodig, aan om niet meer op een derge¬lij¬ke wijze reclame te maken.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken