a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Persoonlijke verzorging en uiterlijk

Dossiernr:

2019/00639

Datum:

28-10-2019

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Persoonlijke verzorging en uiterlijk

Motivatie:

Misleiding Voornaamste kenmerken product

Medium:

Audiovisuele Mediadiensten

De bestreden reclame-uiting

Het betreft de televisiecommercial voor Sanex Zero% deodorants.

Door de voice-over wordt gezegd, voor zover hier van belang:

“Alcohol, aluminiumzouten, geurallergenen. Kies voor weinig ingrediënten en laat je huid ademen. Nieuwe Sanex Zero procent deodorants bieden 24 uur effectieve bescherming met nul procent aluminiumzouten.” In beeld verschijnen onder andere de mededelingen “nieuwe deodorants” en “0% aluminiumzouten”.

 

De klacht

De reclame vermeldt expliciet dat er geen aluminiumzouten in de deodorant zitten. Eén van de belangrijkste ingrediënten is echter aluin, wat een aluminiumzout is, aldus klaagster.

 

Het verweer

De televisiecommercial heeft betrekking op de nieuwe formule van Sanex Zero% deodorants. Deze producten bevatten geen kalium-aluin of aluminium anti-perspirantzouten van welke aard dan ook. Klaagster verwijst naar de oude formule van de Zero% deodorant, die inderdaad aluinsteen bevatte. Adverteerder legt de ingrediëntenlijsten (labels) over van de Sanex Zero% producten die in de televisiereclame te zien zijn.

 

Het oordeel van de Commissie

De vraag is of de mededeling in de televisiecommercial dat de nieuwe Sanex Zero% deodorants “0% aluminiumzouten” bevatten, vanwege de door klaagster gestelde aanwezigheid van het ingrediënt aluin, onjuist is.

De Commissie beantwoordt deze vraag negatief. In de commercial worden uitdrukkelijk de “nieuwe” Sanex Zero procent deodorants aangeprezen. Adverteerder heeft voldoende aannemelijk gemaakt dat in deze deodorants, met kennelijk een nieuwe formule ten opzichte van eerdere Zero% deodorants, geen aluin(steen) voorkomt. De klacht kan daarom niet slagen.

Op grond van het voorgaande wordt als volgt beslist.

 

De beslissing

De Commissie wijst de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken