a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2017/00726

Datum:

13-12-2017

Uitspraak:

VAF (=voorzittersafwijzing)

Product/dienst:

Detailhandel

Motivatie:

Misleiding Voornaamste kenmerken product

Medium:

Audiovisuele Mediadiensten

De bestreden reclame-uiting

Het betreft een televisiecommercial waarin onder meer is te zien hoe een Albert Heijn bezorgwagen langs fruitbomen rijdt en bij een boerderij boodschappen bezorgt. De televisiecommercial eindigt met een verwijzing naar de actievoorwaarden op ah.nl.

 

De klacht

In de televisiecommercial bezorgt een wagen van de boodschappenservice van Albert Heijn bij een appelteler in een buitengebied. Dit is geen waarheidsgetrouw beeld, omdat Albert Heijn alleen binnen de bebouwde kom bezorgt.

 

Het verweer

Er is geen sprake van misleidende reclame. De bezorgservice van Albert Heijn bezorgt bij 86% van de Nederlandse huishoudens. Uit de website van Albert Heijn waarnaar in de televisiecommercial wordt verwezen, blijkt voldoende duidelijk dat niet in heel Nederland wordt bezorgd. De website is zo ingericht dat de klant eenvoudig door het invullen van zijn postcode kan vaststellen of hij binnen het bezorggebied woont. Adverteerder verwijst in dit kader naar een eerdere beslissing van de Commissie.

 

Het oordeel van de voorzitter
De voorzitter begrijpt de klacht aldus dat in de televisiecommercial een onjuist beeld wordt geschetst van de bezorgservice van adverteerder. Volgens klager bezorgt adverteerder uitsluitend binnen de bebouwde kom. Deze klacht berust blijkbaar op een misverstand. Weliswaar heeft adverteerder erkend dat haar bezorgservice niet voor heel Nederland geldt, maar aangenomen moet worden dat dit gebied niet uitsluitend de bebouwde kom omvat. Adverteerder stelt dat zij op dit moment bij 86% van de Nederlandse huishoudens bezorgt. Dat het bezorgingsgebied niet geheel Nederland betreft, kan worden afgeleid uit het feit dat in de televisiecommercial naar actievoorwaarden op de website van adverteerder wordt verwezen. In een ver­ge­lijkbaar geval heeft de Commissie geoordeeld dat adverteerder aldus voldoende duidelijk heeft gemaakt dat niet in heel Neder­land wordt bezorgd. Het betreft de beslissing in dossier 2013/00892. De voorzitter verwacht niet dat de Commissie naar aanleiding van deze klacht anders zal beslissen en wijst de klacht daarom af.

 

De beslissing van de voorzitter
 

Gelet op het bovenstaande wijst de voorzitter de klacht af.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken