a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2016/00795

Datum:

04-11-2016

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Vastgoed

Motivatie:

Misleiding Voornaamste kenmerken product

Medium:

Drukpers/tijdschriften

De bestreden reclame-uitingen

Het betreft de advertentie van Reham op haar website www.reham.nl en in het ZVA Advertentieblad, waarin een “royale bouwkavel” in Hengstdijk wordt aangeboden met, onder de foto van het betreffende perceel, onder meer de volgende tekst: “Dankzij de gunstige bouwvoorschriften bouw je hier geheel naar eigen wens en met vrije keuze van aannemer jouw vrijstaande droomwoning!”

 

De klacht

De mededeling “Dankzij de gunstige bouwvoorschriften bouw je hier geheel naar eigen wens en met vrije keuze van aannemer jouw vrijstaande droomwoning!” strookt niet met de werkelijkheid. De bouwkavel ligt in natuur met waarden, en in de omgevingsplannen staat dat het uitsluitend gaat om bouwen onder voorwaarden met inpassing in het landschap. Zo zijn er verplichtingen betreffende het aanleggen van een groenstrook met streekeigen planten en beperkingen qua bebouwing. Nu in de uitingen niet op deze beperkingen wordt gewezen en juist wordt gesproken van een ongekende vrijheid van bouwen midden in de natuur, is sprake van bedrieglijke reclame, aldus klager.

 

Het verweer

De aanbiedingstekst in de uitingen is niet misleidend. Het betreft wel degelijk bouwgrond met de mogelijkheid tot het ‘vrij van aannemer’ bouwen van een royale vrijstaande woning. Verder is het zeer ongebruikelijk om alle bouwvoorschriften en bestemmingsplanregels op te nemen in een advertentie. Adverteerder beschikt over de betreffende voorschriften en regels en deelt deze uiteraard met potentiële kopers, aangezien hun eventuele bouw- en omgevingsvergunning aan de regels zal moeten voldoen. Overigens ligt het aan de interpretatie van de voorschriften en regels in hoeverre deze al dan niet ‘gunstig’ kunnen worden genoemd, aldus adverteerder.

 

Het oordeel van de Commissie

De Commissie begrijpt dat klager bezwaar maakt tegen de uitingen waarin de bouwkavel door Reham wordt aangeboden, omdat daarin volgens klager de bouwmogelijkheden gunstiger worden voorgesteld dan zij in werkelijkheid, op grond van bouwvoorschriften en omgevingsplannen, zijn.

Deze klacht kan naar het oordeel van de Commissie niet slagen.

Dat in de uitingen wordt gesproken van “gunstige bouwvoorschriften”, betekent niet dat er geen beperkende voorwaarden gelden voor de bouwmogelijkheden. De gemiddelde consument zal dit begrijpen. In beide uitingen wordt voor meer informatie verwezen naar adverteerder. In de uiting op de website worden bovendien de “Richtlijnen bebouwing” uitdrukkelijk vermeld. Naar het oordeel van de Commissie wordt in de uitingen geen voorstelling van zaken gegeven die de gemiddelde consument op het verkeerde been zou kunnen zetten. Daarom wordt als volgt beslist.

 

De beslissing

De Commissie wijst de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken