a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2007/07.0534B

Datum:

21-11-2007

Uitspraak:

Aanbeveling

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft een televisiereclame van McDonald’s Nederland B.V., waarin onder andere wordt gezegd: “want alleen bij McDonalds krijgt u tijdelijk bij elk menu een gratis exclusief Coca Colaglas”.
Ook betreft het een bord dat in McDonald’s vestigingen stond met de tekst: “Bij ieder menu een Coca Colaglas kado”.

De klacht

Klager bestelde 2 Big Macs en 4 Happy Meals en verwachtte 6 glazen cadeau te krijgen, maar kreeg er slechts 2.

Het verweer

Klager heeft de glazen inmiddels alsnog ontvangen. Adverteerder heeft zijn excuses aangeboden voor het ongemak en heeft aan klager uitgelegd dat een Happy Meal binnen McDonald’s niet wordt gezien als een menu. Adverteerder vindt het niet verantwoord om kinderen een glas cadeau te doen. Gebleken is dat de uiting tot verwarring leidde omdat veel van de klanten een Happy Meal als een kindermenu zien. Om die reden is de communicatie over de actievoorwaarden aangepast.

Het oordeel van de Commissie

Volgens de uitingen wordt bij elk menu een gratis glas gegeven. Omdat een Happy Meal binnen McDonald’s niet wordt gezien als een menu, wordt daarbij geen gratis glas gegeven. Dat een Happy Meal van de aanbieding is uitgesloten, blijkt echter niet uit de uitingen en is voor mensen van buiten McDonald’s niet kenbaar. Voor de gemiddelde consument acht de Commissie bedoelde beperking op de aanbieding niet duidelijk, zodat deze in de uitingen dient te worden vermeld. Gelet hierop zijn de uitingen onvolledig en daardoor misleidend.

De beslissing


Op grond van het voorgaande acht de Commissie de uitingen in strijd met artikel 7 van de Nederlandse Reclame Code. Zij beveelt adverteerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.


Regeling:

artikel 7 NRC

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken