a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

(Gemotoriseerd) vervoer

Dossiernr:

2013/00727

Datum:

24-10-2013

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

(Gemotoriseerd) vervoer

Motivatie:

Misleiding (overig)

Medium:

Direct marketing (niet digitaal)

De bestreden uiting

Het betreft een aan klager toegezonden reclame voor “The Big Event” van Opel.

Onder de kop “De inruilsensatie van Europa komt naar u toe!” staat onder meer:

“The Big Event is hét moment om uw Opel Astra in te ruilen voor een gloednieuwe Opel. Want als u nu een nieuwe Opel koopt, dan profiteert u van unieke voordelen die uitsluitend gelden tijdens The Big Event:

– € 2.000,- extra inruilwaarde*

– […]

De actie geldt alléén van maandag 2 tot en met zaterdag 7 september. In het rekenvoorbeeld ziet u direct uw gunstige inruilaanbod. […]”

Het rekenvoorbeeld waarnaar wordt verwezen luidt als volgt:

“ Astra Design Edition € 24.295,-

Inruilwaarde (kenteken) € 12.700,-

Extra inruilwaarde € 2.000,-

Bi-Fuel upgrade € 0,-

Uw nieuwe Astra € 9.595,- ”

De asterisk achter “€ 2.000,- extra inruilwaarde” verwijst naar onderin de uiting genoemde actievoorwaarden. Hierin staat onder meer: “Aanvullend geldt een extra inruilwaarde voor uw huidige auto van € 2000,- bij aankoop van […] boven Autotelex Koerslijst. […] Afhankelijk van de staat van uw huidige auto behouden wij het recht de inruilwaarde te wijzigen. Aan alle genoemde gegevens kunnen geen rechten worden ontleend. De taxatiewaarde is uitsluitend gebaseerd op het kenteken. Het is daarom een globale inschatting, welke mogelijk kan afwijken van de uiteindelijke waarde na een uitgebreide taxatie bij de Opel dealer. […].”

De klacht

In de uiting staat dat € 2000,- extra inruilwaarde wordt geboden bovenop de inruilwaarde van de auto die is gebaseerd op de Autotelex Koerslijst. In de praktijk blijkt echter dat niet wordt uitgegaan van de Autotelex Koerslijst, maar dat de dealer de inruilwaarde bepaalt. Volgens het rekenvoorbeeld in de uiting bedroeg de inruilwaarde voor klagers huidige auto € 12.700,-, maar de dealer bood slechts € 11.000,-. Klager begrijpt dat de dealer gerechtigd is om van de inruilwaarde af te wijken, maar alleen indien daartoe aanleiding bestaat en na uitgebreide taxatie. In klagers geval is er geen reden om van de Autotelex inruilwaarde af te wijken, nu de auto zich in nieuwstaat bevindt. Dit laatste is in het offertegesprek bevestigd.

Het verweer

De inruilwaarde die in de uiting staat, betreft een indicatie. De dealer bepaalt de uiteindelijke inruilprijs, die afhankelijk is van verschillende factoren. Over de inruilprijs kan onderhandeld worden door de klant. Kennelijk is dat in klagers geval niet (naar zijn tevredenheid) gebeurd.

De mondelinge behandeling

Klager deelt mee in de ‘kleine lettertjes’ in de uiting te hebben gelezen dat de daar genoemde inruilwaarde een globale inschatting betreft. Hij handhaaft echter zijn standpunt dat afwijking van de genoemde inruilwaarde alleen onder bijzondere omstandigheden mag plaatsvinden, van welke omstandigheden in zijn geval niet gebleken is.

Namens adverteerder wordt aangevoerd dat de uiting op zich duidelijk is. De klacht betreft de uitvoering van het aanbod door de dealer. Adverteerder is van mening dat de dealer ten onrechte de inruilwaarde van klagers huidige auto (veel) lager heeft getaxeerd dan de in de uiting genoemde inruilwaarde van € 12.700,-. Klager wordt daarom in de gelegenheid gesteld alsnog van het in de uiting gedane aanbod gebruik te maken.

Het oordeel van de Commissie

Naar het oordeel van de Commissie zal de gemiddelde consument de onderin de uiting staande (en overigens zeer klein afgedrukte) voorwaarden voor het vaststellen van de inruilwaarde van de huidige auto aldus begrijpen, dat deze waarde in beginsel wordt gebaseerd op de Autotelex Koerslijst, maar dat deze kan worden gewijzigd door de dealer indien de staat van de auto daartoe aanleiding geeft. Blijkens de door adverteerder ter zitting gegeven verklaring is het actieaanbod in bovengenoemde zin bedoeld.

Als erkend is komen vast te staan dat in klagers geval geen aanleiding bestond voor de dealer om (sterk) af te wijken van de op de Autotelex Koerslijst gebaseerde inruilwaarde van klagers auto, welke waarde in de aan klager gezonden uiting is genoemd. Het feit dat door een dealer in een individueel geval aan het actieaanbod een – achteraf bezien – onjuiste uitvoering is gegeven, betekent echter niet dat de ter beoordeling voorgelegde reclame-uiting misleidend is. Deze onjuiste uitvoering is bovendien gecorrigeerd, nu klager door adverteerder in de gelegenheid is gesteld alsnog van het actieaanbod gebruik te maken. Op grond van het voorgaande zal de klacht worden afgewezen.

De beslissing

De Commissie wijst de klacht af.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken