a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Huishouden en inrichting

Dossiernr:

2018/00550

Datum:

23-08-2018

Uitspraak:

VAF (=voorzittersafwijzing)

Product/dienst:

Huishouden en inrichting

Motivatie:

Misleiding Prijs(vermelding)

Medium:

Digitale marketing communicatie

De bestreden reclame-uiting

Het betreft de website van de Bijenkorf voor zover hierop de “Dyson V8 Absolute Pro snoerloze steelstofzuiger” wordt aangeboden. In de uiting staat onder meer:

“(Adviesprijs 629,-)   439,-  30%”

 

De klacht

De klacht wordt als volgt samengevat.

Klager vindt het misleidend dat adverteerder claimt dat de adviesprijs van de Dyson stofzuiger €629,- is. De adviesprijs van Dyson Nederland en andere retailers bedraagt €439,-. Voor dit bedrag wordt de stofzuiger, inclusief 30 procent korting, door adverteerder aangeboden. Klager vindt dat de consument misleid wordt met het woord “sale” en de “extreme 30% korting” voor een Dyson product. Volgens klager is de adviesprijs die adverteerder hanteert niet te herleiden. Ook vindt klager het “bizar toevallig” dat het bedrag dat adverteerder hanteert, exact 30% hoger is dan de door Dyson Nederland gehanteerde adviesprijs.

 

Het verweer

Het verweer wordt als volgt samengevat.

Adverteerder heeft het product op wholesale basis ingekocht bij Dyson, waarbij Dyson een adviesprijs geeft. De adviesprijs was ten tijde van de aanschaf door klager daadwerkelijk €629,-. De Bijenkorf heeft een e-mail overgelegd waarin Dyson dit schriftelijk bevestigd. De Bijenkorf heeft haar verkoopprijs gebaseerd op de verkoopprijzen die vergelijkbare spelers in de markt hanteren. De Bijenkorf is van mening dat er geen sprake is van misleiding nu zij de adviesprijs van de leverancier vermeld heeft bij het product en zelf een lagere prijs vast heeft gesteld. Dyson heeft de Bijenkorf niet geïnformeerd over het feit dat zij eveneens het product voor een lager bedrag dan de adviesprijs van €629,- aanbood op haar website. Het was volgens de Bijenkorf echter niet aan haar om de gegeven adviesprijs in twijfel te trekken of tussentijds te checken.

 

Het oordeel van de voorzitter

In de uiting wordt een Dyson stofzuiger aangeboden met 30% korting ten opzichte van de adviesprijs van €629,-. Volgens klager is de adviesprijs misleidend nu andere aanbieders een lagere adviesprijs hanteren. Naar het oordeel van de voorzitter heeft de Bijenkorf door middel van de schriftelijke bevestiging van Dyson, voldoende aannemelijk gemaakt dat ten tijde van de aanschaf van het product door klager de adviesprijs €629,-  was. Hierdoor is de geadverteerde actieprijs van €439,- daadwerkelijk een korting van 30% ten opzichte van de toen geldende adviesprijs. Gelet hierop kan niet worden gezegd dat de uiting misleidend is omtrent het geboden prijsvoordeel. De klacht kan derhalve niet slagen.

Om die reden wordt als volgt beslist.

 

De beslissing van de voorzitter
 

De voorzitter wijst de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken