a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

detailhandel (supermarkt etc.)

Dossiernr:

2012/00466

Datum:

13-06-2012

Uitspraak:

VAF (=voorzittersafwijzing)

Product/dienst:

detailhandel (supermarkt etc.)

Motivatie:

Misl. Voornaamste kenmerken product

Medium:

Digitale marketing communicatie

De bestreden reclame-uiting

 

Het betreft de op adverteerders website www.jumbosupermarkten.nl staande belofte “Bent u niet tevreden? Dan krijgt u een volle tas gratis!”

 

 

De klacht

 

Adverteerder komt zijn belofte niet na. Toen klager ontevreden was over een zak voorverpakte wortelen en zich beriep op de in de uiting gedane belofte, kreeg hij, afgezien van een zak wortelen van goede kwaliteit, tevens 2 komkommers, 2 stronken broccoli en  2 doosjes champignons. Dit leverde hem een schaars gevulde zak op, ten bewijze waarvan hij een foto van deze zak overlegt. Ook een kopie daarvan is aangehecht. Deze zak week danig af van de zeer goed gevulde zak met groenten en fruit, die in de uiting is afgebeeld. Daarop ziet men dat in de zak in ieder geval een ananas, mandarijnen, een bloemkool, een courgette en een komkommer zitten en in het gedeelte van de zak dat niet zichtbaar is, moet nog meer groente en fruit zitten.  

Gelet op het vorenstaande acht klager de uiting misleidend.

 

Het verweer

 

De uiting maakt deel uit van de “100% versgarantie voor al onze groenten en fruit” en is  illustratief voor de producten die gedurende de weken dat de actie geldt, in de tas zouden kunnen zitten. Welke groenten en fruit in de tas werden gedaan, wisselde per week om op deze wijze te variëren naar de klant toe. Om duidelijk te maken hoe vol de tas is, wordt verwezen naar de actievoorwaarden waarin onder meer staat dat de tas gevuld/vol dient te zijn. De waarde van de tas is steeds ongeveer hetzelfde. De tas van klager zat, objectief gezien, vol. Een vollere tas zou niet meer aan de handvatten te dragen zijn. Klagers tas voldoet daarom aan de voorwaarden die voor de actie gelden. De klacht is derhalve ongegrond.

 

Het oordeel van de voorzitter

In de uiting wordt, aan wie niet tevreden is over adverteerders “verse groenten of fruit”, “een tas vol groente en fruit” in het vooruitzicht gesteld.

 

 

 

 

Er wordt in algemene zin gesproken over groenten en fruit en de inhoud van de tas wordt niet nader gepreciseerd. Aangezien de actie groente én fruit betreft, doet het feit dat de  afgebeelde tas waarin zowel groente als zit, de uiting niet misleidend zijn.

Voorts is de voorzitter van oordeel dat de tas die klager heeft gekregen en waarvan hij en foto heeft overgelegd vol genoemd kan worden.

Gezien de beschrijving die klager geeft van de inhoud van de door hem ontvangen tas en de foto die hij van de tas heeft overgelegd, kan adverteerder geacht worden zijn in de uiting  gedane belofte gestand te hebben gedaan.

 

De beslissing

 

De voorzitter wijst de klacht af.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken