a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2008/08.0097

Datum:

23-04-2008

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft een televisiereclame van Daihatsu Holland BV, waarin een oudere dame met een Daihatsu Terios een wilde rit door een ruig terrein maakt. Naast haar zit de coureur Tom Coronel, op de achterbank zit haar echtgenoot die de informatie die over deze auto in de folder staat, voorleest.

In beeld verschijnt de tekst :
“Daihatsu Terios
Testdagen met Tim Coronel”

De gesproken tekst luidt onder meer:
“Weet u het wel zeker, mevrouw?”
“de schoonste SUV van Nederland
Lagere CO2 uitstoot
Oh, hij rijdt ook zeer zuinig”
“En…tijgertje, is ie pittig genoeg?”

Voice-over: “Rij zuinig, rij Daihatsu”.

De klacht

Gesuggereerd wordt dat de auto zuinig is, maar een SUV is per definitie niet zuinig. Hoewel de Daihatsu Terios relatief zuinig is voor een SUV, is hij dat niet als er, zoals in de uiting, hard mee wordt gereden.
Gezien het vorenstaande is de uiting in strijd met artikel 3 van de Code voor Personenauto’s (CVP).

Het verweer

De uiting is duidelijk humoristisch. Dat de Daihatsu Terios wordt gebruikt voor racen is symbolisch. Er is ook geen SUV raceklasse. De auto heeft, in tegenstelling tot concurrenten, een relatief kleine en zuinigere 1,5 liter motor. De auto wordt niet expliciet als een zuinige auto aangeprezen. Hij is wel zuiniger dan andere vergelijkbare SUV’s. De pay-off “Rij zuinig, rij Daihatsu” is gekozen voor het merk Daihatsu als geheel en deze mededeling heeft de Commissie in een eerdere uitspraak niet in strijd met de Nederlandse Reclame Code (NRC) geoordeeld.
Adverteerder heeft niet willen appelleren aan milieu-onvriendelijk gedrag. Beoogd is om op een andere, humoristisch wijze deze SUV onder de aandacht te brengen.

Het oordeel van de Commissie

In de uiting wordt de Daihatsu Terios weliswaar zeer zuinig genoemd, maar niet wordt de suggestie gewekt dat de auto ook onder de in de uiting genoemde omstandigheden zuinig is. Voorts kan, gezien het onmiskenbaar humoristisch bedoelde karakter van de uiting, niet worden geoordeeld dat daarin wordt geappelleerd aan of wordt opgeroepen tot agressief, milieu-onvriendelijk of verkeersonveilig gedrag. Ook bevat de uiting geen kwalificaties waarmee in absolute zin verwezen wordt naar een schoon milieu. De uiting is derhalve niet in strijd is met artikel 3 CVP.

De beslissing

De Commissie wijst de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken