a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

(Tele) communicatie technologie

Dossiernr:

2009/00751

Datum:

12-01-2010

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

(Tele) communicatie technologie

Motivatie:

Subjectieve normen

Medium:

Digitale marketing communicatie

 

De bestreden reclame-uiting

 

Het betreft een advertentie van adverteerder in het blad ‘SJOPZE.nl’ van TNT, waarin, onder de titel “Goedkoopste BlackBerry akties!”, de volgende tekst staat:

“Gsmweb heeft de goedkoopste BlackBerry akties voor consumenten. De akties gelden i.c.m. T-Mobile abonnementen. Alle BlackBerries zijn tijdelijk gratis vanaf T-Mobile Relax 150 minuten (voor € 19,50 p.m) en BlackBerry Instant Email Services (voor € 11,90 pm). Nu de Nederlandse introduktie van de exclusieve BlackBerry Bold “White”. Ook voor vrouwen.”

 

De klacht

 

Klaagster acht de toevoeging “Ook voor vrouwen” uitermate denigrerend en discriminerend.

 

Het verweer

 

BlackBerries worden vaak beschouwd als toestellen voor mannen. De toevoeging “Ook voor vrouwen” is bedoeld om ook de vrouwelijke doelgroep aan te spreken.

 

Het oordeel van de Commissie

 

De Commissie vat de klacht aldus op dat klaagster de reclame-uiting in strijd acht met de goede smaak en het fatsoen (artikel 2 van de Nederlandse Reclame Code (NRC)), dan wel deze nodeloos kwetsend acht (artikel 4 NRC).

 

Bij de beantwoording van de vraag of een reclame-uiting in strijd met de goede smaak en/of het fatsoen dan wel nodeloos kwetsend is, stelt de Commissie zich, gelet op het subjectieve karakter van deze criteria, terughoudend op. Met inachtneming van deze terughoudendheid is de Commissie van oordeel dat door de onderhavige uiting, hoewel niet geheel duidelijk is op welke manier de toevoeging “Ook voor vrouwen” dient te worden geïnterpreteerd, vrouwen niet nodeloos worden gekwetst of dat anderszins de grens van het toelaatbare wordt overschreden. Evenmin is sprake van discriminatie in de zin van de wet.

 

Gelet op het voorgaande beslist de Commissie als volgt.

 

De beslissing

 

De Commissie wijst de klacht af.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken