a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

(Financiele) dienstverlening

Dossiernr:

2022/00382

Datum:

06-09-2022

Uitspraak:

VAF (=voorzittersafwijzing)

Product/dienst:

(Financiele) dienstverlening

Motivatie:

Misleiding (overig)

Medium:

Digitale Marketing Communicatie

De bestreden reclame-uiting

Het betreft een reclame-uiting op de website van ICS, onder het kopje ‘aanbiedingen’, waarin onder meer staat dat als er een reservering wordt gemaakt bij Booking.com en de reis wordt betaald met een ICS-creditcard er binnen 64 dagen na afronding van de reis cashback plaatsvindt.

In de bestreden uiting staat onder meer, voor zover hier van belang:

“Booking.com 4% cashback

Lekker weg, geld terug

[…]

Voordeel voor ICS Card-houders

[…]

Als ICS Card-houder krijgt u 4% cashback op accommodaties bij Booking.com als u via ICS boekt en betaalt met uw ICS Card. Zo kunt u lekker weg en krijgt u ook nog eens geld terug!

[…]

Hoe maakt u gebruik van de aanbieding?

Ga naar de speciale actiewebsite van Booking.com
Kies uw accommodatie(s) en betaal met uw ICS-creditcard
Binnen 64 dagen na afronding van uw reis ontvangt u de cashback op uw creditcard.”

Onder de uitleg staat een blauwe button “Boek nu”. 

 

Samenvatting van de klacht

Klager heeft op 11 februari 2022 via Booking.com een wintersportvakantie geboekt en betaald via zijn creditcard. De betaling is op 11 februari 2022 via zijn creditcard overgeboekt naar het geboekte hotel. Het einde van de vakantie was 9 maart 2022. Dit is meer dan 64 dagen geleden. Volgens de bestreden uiting wordt de cashback binnen 64 dagen na het einde van de reis overgemaakt en dit is niet gebeurd.

Nog steeds staat op de website van ICS bij de rubriek aanbiedingen dat als wordt geboekt via Booking.com en de reis betaald wordt met de ICS-creditcard, binnen 64 dagen na afronding van de reis de cashback op de creditcard wordt bijgeschreven.

 

Samenvatting van het verweer van Booking.com (vertaald vanuit het Engels)

Om in aanmerking te komen voor de cashback is het vereist om de reservering via de website van ICS te maken. De website van ICS linkt door naar de website van Booking.com. Dit staat ook omschreven in de voorwaarden:

“De cashback-aanbieding geldt alleen als geboekt wordt via de speciale Booking.com website (www.booking.com/icscreditcard) die benaderd kan worden via Mijn ICS of ICS Creditcard app. Boekingen die rechtstreeks via www.booking.com of de Booking.com app zijn gedaan zijn uitgesloten van de cashback-actie.”

Uit de interne systeeminformatie is gebleken dat klager zijn reservering niet via de website van ICS heeft gemaakt, maar via de affiliate ‘Bing_Booking_Name NL’. Dit blijkt uit het door adverteerder overgelegde screenshot.  De link die klager heeft gevolgd, is niet gerelateerd aan ICS en daarom niet gelinkt aan de cashback actie.

 

Samenvatting van het verweer van ICS

ICS biedt in samenwerking met Booking.com aan haar Card-houders 4% cashback aan zodra er een boeking wordt gedaan bij Booking.com. Op deze aanbieding zijn voorwaarden van toepassing. De volgende voorwaarde is voor deze klacht met name van belang:

“De cashback-aanbieding geldt alleen als geboekt wordt via de speciale Booking.com website (www.booking.com/icscreditcard) die benaderd kan worden via Mijn ICS of ICS Creditcard app. Boekingen die rechtstreeks via www.booking.com of de Booking.com app zijn gedaan zijn uitgesloten van de cashback-actie.”

ICS stelt dat klager een boeking heeft gedaan bij Booking.com met zijn ICS-card, maar niet via de speciale Booking.com website, zoals bevestigd door Booking.com. Hierdoor is niet voldaan aan de actievoorwaarde om in aanmerking te komen voor cashback op deze boeking.

In de bestreden uiting wordt aangegeven hoe gebruik kan worden gemaakt van de aanbieding en wordt duidelijk gemaakt dat er actievoorwaarden gelden voor de aanbieding. In de actievoorwaarden staat dat geboekt moet worden via de speciale Booking.com website en dat boekingen die rechtstreeks worden gedaan bij Booking.com zijn uitgesloten van de cashback-actie.

 

Het oordeel van de voorzitter

1. Uit de informatie in de bestreden uiting blijkt dat — om in aanmerking te komen voor deze cashback vergoeding op de creditcard — de boeking via ICS bij Booking.com (via een speciale link naar de actiewebsite) had moeten plaatsvinden. In de bestreden uiting staat als stap 1 genoemd: “Ga naar de speciale actiewebsite van Booking.com”.  Adverteerders hebben aangetoond dat klager niet via deze speciale link bij Booking.com heeft geboekt, maar het boekingsproces via een andere website en/of link heeft doorlopen. Hierdoor is niet voldaan aan de actievoorwaarde dat via de speciale actiewebsite moet worden geboekt. In de bestreden uiting staat immers dat er (alleen) cashback op de creditcard plaatsvindt als via de speciale actiewebsite wordt geboekt. Bovendien staat in de actievoorwaarden dat boekingen die rechtstreeks via www.booking.com of de Booking.com app zijn gedaan zijn uitgesloten van de cashback-actie.  

2. Op basis van het voorgaande beslist de voorzitter als volgt.

 

De beslissing van de voorzitter

Gelet op het bovenstaande wijst de voorzitter de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken