a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

(Gemotoriseerd) vervoer

Dossiernr:

2012/00724

Datum:

25-09-2012

Uitspraak:

Aanbeveling met ALERT

Product/dienst:

(Gemotoriseerd) vervoer

Motivatie:

Bijzondere Reclamecode

Medium:

Digitale marketing communicatie

De reclame-uiting

 

Het betreft een op http://www.vueling.com/booking/booking/selecciona-tu-vuelo aangeboden vliegreis van Bilbao naar Amsterdam.

 

Boven een opsomming van een aantal mogelijke vluchtdata, waarbij de vluchtprijs wordt vermeld, staat onder meer de tekst:

 

“Prijs per traject, ALLES INBEGREPEN.”

 

De klacht

1.

Wanneer men een vlucht boekt, wordt gevraagd naar het aantal stuks bagage dat men wenst mee te nemen. De prijs per stuk bagage begint bij € 24,00. Deze kosten komen derhalve bovenop de aangekondigde vluchtprijs.

 

2.

Voor iedere vorm van betaling wordt geld in rekening gebracht. Klaagster somt de betaalmethodes op en noemt daarbij de kosten die voor de desbetreffende betaalmethode in rekening worden gebracht. Bij de mogelijkheid om met “Visa Vueling” te betalen, schrijft klaagster: “onbekend, waarschijnlijk gratis maar wat is Visa Vueling… vermoedelijk een soort frequent flyer systeem en dus niet voor iedereen”.

 

Het oordeel van de Commissie

Op grond van artikel III onder 1 van de Reclamecode Reisaanbiedingen (RR) zijn reisaanbieders verplicht om correcte en duidelijke prijzen in hun reclame-uitingen te hanteren. Dit brengt onder meer mee dat zij hun prijzen, al of niet gespecificeerd, dienen te publiceren inclusief de hen op het moment van publicatie bekende vaste onvermijdbare (= bijkomende onlosmakelijk aan de dienst verbonden) kosten die voor de aangeboden diensten aan de aanbieder moeten worden betaald.

 

Ad 1.

Dat voor andere bagage dan handbagage extra kosten in rekening worden gebracht, kan worden voorkomen door – naast eventuele handbagage – geen extra bagage mee te nemen. Derhalve zijn deze kosten niet onvermijdbaar in de zin van de hierboven genoemde bepaling. Wel acht de Commissie in dit kader de mededeling “ALLES INBEGREPEN” boven de genoemde tarieven te absoluut. Uit de uiting blijkt niet wat moet worden verstaan onder ‘ALLES’. Niet bij iedere vluchtaanbieder worden voor het meenemen van de (standaard) ruimbagage extra kosten in rekening gebracht. Naar het oordeel van de Commissie kan door de mededeling “ALLES INBEGREPEN” – in grote letters boven de vluchttarieven – gemakkelijk de indruk ontstaan dat ook de kosten van de standaard ruimbagage bij de tarieven zijn inbegrepen. Gelet hierop is naar het oordeel van de Commissie geen sprake van correcte en duidelijke prijzen zoals bedoeld in artikel III sub 1 RR.

 

Ad 2.

Ook het feit dat – naar klaagster onweersproken heeft gesteld – voor iedere vorm van betaling kosten in rekening worden gebracht, strookt niet met de mededeling dat bij de vermelde tarieven “ALLES INBEGREPEN” is. Derhalve is de uiting ook op dit punt niet correct en duidelijk in de zin van artikel III onder 1 RR. Met betrekking tot de door klaagster genoemde mogelijkheid om zonder kosten met “Visa Vueling” te betalen, is niet gesteld of gebleken dat dit een in Nederland gebruikelijk betaalmiddel betreft. Derhalve acht de Commissie deze betaalwijze voor de Nederlandse consument niet relevant.

 

Op grond van het voorgaande acht de Commissie de klacht op beide genoemde punten gegrond.

 

Adverteerder heeft reeds eerder van de Commissie een aanbeveling gekregen op grond van haar oordeel dat adverteerder in haar reclame-uitingen prijzen hanteerde die niet duidelijk en correct waren. Gelet hierop zal de Commissie de onderhavige beslissing als “Alert” onder de aandacht van een breed publiek brengen als bedoeld in artikel 17 lid 1 onder h juncto 18 lid 4 van het Reglement betreffende de Reclame Code Commissie en het College van Beroep.

 

 

De beslissing

 

De reclame-uiting is in strijd met het bepaalde in artikel III onder 1 van de Reclamecode Reisaanbiedingen. De Commissie beveelt adverteerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken. De Commissie zal de beslissing onder de aandacht van een breed publiek brengen, als bovenvermeld.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken