a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Reizen en toerisme

Dossiernr:

2013/00861

Datum:

26-11-2013

Uitspraak:

VAF (=voorzittersafwijzing)

Product/dienst:

Reizen en toerisme

Motivatie:

Misleiding (overig)

Medium:

Digitale marketing communicatie

De bestreden reclame-uiting

Het betreft de reclame-uiting (“display advertisement”) van Booking.com die op 17 augustus 2013 door klager is gezien op de website irishtimes.com. De tekst van de uiting luidt:

“Booking.com – Hotels

Over 200.000 hotels online

Save up to 75% on your reservation!

www.booking.com/Hotels”.

De klacht

De mededeling in de uiting dat tot 75% kan worden bespaard op de prijs van een hotelkamer door te boeken bij Booking.com is niet juist. Omdat Booking.com “price parity” is overeengekomen met de op haar website vermelde accommodaties, kan zij geen hotelkamers aanbieden tegen een prijs die afwijkt van de tarieven die door de accommodaties zelf worden gerekend. De uiting is misleidend.

Het verweer

Adverteerder heeft gemotiveerd verweer gevoerd. Hierop wordt – voor zover relevant voor de beslissing – in het oordeel van de voorzitter ingegaan.

 

Het oordeel van de voorzitter

Klager stelt dat Booking.com geen korting op de prijs van hotelkamers kan aanbieden, nu zij “price parity” is overeengekomen met de accommodaties op haar website. De voorzitter gaat ervan uit dat klager hiermee doelt op de “rate parity” als vermeld in artikel 2.2.2 van de door Booking.com gehanteerde Algemene Leveringsvoorwaarden, die met de accommodaties wordt overeengekomen. Blijkens genoemde bepaling betekent “rate parity”, kort gezegd, dat Booking.com voor dezelfde accommodaties gelijke of betere tarieven mag hanteren dan door de accommodaties zelf of door concurrenten van Booking.com worden gehanteerd. De met accommodaties overeengekomen “rate parity” belet Booking.com derhalve niet om op haar website tarieven aan te bieden die lager zijn dan de tarieven die op de websites van de betreffende accommodaties worden vermeld. Klagers klacht kan daarom niet slagen.

Gelet op het voorgaande wordt als volgt beslist.

De beslissing van de voorzitter

De voorzitter wijst de klacht af.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken