a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Reizen en toerisme

Dossiernr:

2015/00872

Datum:

08-10-2015

Uitspraak:

Aanbeveling

Product/dienst:

Reizen en toerisme

Motivatie:

Misleiding Ontbrekende informatie

Medium:

Digitale marketing communicatie

De bestreden reclame-uiting

Het betreft reclame voor de Booking.com for ChromeTM  app, te vinden via “chrome://extensions”. In de uiting staat onder meer: “Overview  The Official Booking.com Chrome extension – unlock an extra 10% discount on Booking.com”.

 

De klacht

De klacht kan als volgt worden samengevat. Klaagster boekte een hotel voor één nacht voor £127,-, ervan uitgaande dat zij een korting van 10% ofwel £12,70 zou krijgen. Deze korting werd echter niet verstrekt. Telefonisch werd aan klaagster meegedeeld dat de bewuste korting alleen beschikbaar was voor diegenen die tenminste 5 maal een boeking hadden gedaan bij Booking.com. Nadat klaagster had laten weten dat zij zich misleid voelde, ontving zij een e-mail van Booking.com. Daarin staat onder meer: “There are two reasons for why you may not have received a 10% discount on your recent reservation. The discounted rate is available only for certain rooms at specific properties. (….). Also if you made the reservation without being signed in, you might have missed out on the discounted rates”.

 

Het verweer

Namens adverteerder is onder meer het volgende meegedeeld. De Booking for ChromeTM  app verleent gebruikers daarvan toegang tot “hidden deals” en kortingen van 10% of meer wanneer men “the extension” bekijkt. Adverteerder verwijst naar de inhoud van in het verweer opgenomen schermafdrukken. Op de pagina waarop staat: “Sign in to your Booking.com account to get started” staat verder onder meer: “Save time and money with Booking.com for Chrome. Search from the extension to reveal hidden deals and discounts of 10% or more”. 
Na het downloaden van de app verschijnt onder meer de mededeling: “When discounted upgrades are available for your upcoming bookings, we’ll let you know there”.
Adverteerder verwijst naar de twee redenen waarom het mogelijk is dat klaagster geen korting heeft ontvangen, zoals opgenomen in de door klaagster genoemde e-mail van adverteerder aan klaagster. Het is vanzelfsprekend dat niet voor alle kamers die via de app kunnen worden geboekt dezelfde “hidden deals” of kortingen van 10% meer gelden. Kamers die in aanmerking komen voor de korting zijn duidelijk als zodanig gemarkeerd. Adverteerder verwijst naar desbetreffende in het verweer opgenomen schermafdrukken. Dat de kortingen en hidden deals niet voor elke afzonderlijke boeking beschikbaar zijn, betekent niet dat de reclame misleidend is.  

 

Het oordeel van de Commissie

In de bestreden uiting staat: “The Official Booking.com Chrome extension – unlock an extra 10% discount on Booking.com”. Hierdoor wordt de indruk gewekt dat men door het downloaden van de app in aanmerking komt voor 10% korting op boekingen via Booking.com. Uit het verweer begrijpt de Commissie dat na het downloaden van de app kenbaar wordt gemaakt dat voornoemde korting niet voor alle kamers geldt. Naar het oordeel van de Commissie betreft het hier essentiële informatie die de gemiddelde consument nodig heeft om een geïnformeerd besluit over een transactie te nemen. Nu deze informatie of een verwijzing daarnaar niet in de bestreden uiting is opgenomen, is er sprake van een verborgen houden van essentiële informatie die de gemiddelde consument nodig heeft om een geïnformeerd besluit over een transactie te nemen. Gelet daarop acht de Commissie de uiting misleidend als bedoeld in artikel 8.3 aanhef en onder c van de Nederlandse Reclame Code (NRC) en daardoor oneerlijk in de zin van artikel 7 NRC.

Gelet op het bovenstaande wordt als volgt beslist.

 

De beslissing

De Commissie acht de reclame-uiting in strijd met artikel 7 NRC. Zij beveelt adverteerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken