a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Reizen en toerisme

Dossiernr:

2016/00727

Datum:

20-01-2017

Uitspraak:

VAF (=voorzittersafwijzing)

Product/dienst:

Reizen en toerisme

Motivatie:

Misleiding Prijs(vermelding)

Medium:

Digitale marketing communicatie

De bestreden reclame-uiting

Het betreft de aanbieding op adverteerders website www.booking.com van een tweepersoonskamer (“Twin Room”) in het ‘Bull Hotel’ in Peterborough. Voor een verblijf van één nacht, met uitcheckdatum 26 april 2016, vermeldt de uiting:

“£500

 £102

Save 80%”

 

De klacht

Booking.com beweert een korting van 80% aan te bieden op de prijs van de hotelkamer van £500. De prijs van een kamer in het ‘Bull Hotel’ is echter nooit zo hoog. De duurste kamer kost normaal rond £160 per nacht. In de uiting wordt het prijsvoordeel overdreven, aldus klaagster.

 

Het verweer

Adverteerder legt schermafdrukken uit het systeem van Booking.com over als bewijs dat het betreffende hotel daadwerkelijk de hotelkamer heeft aangeboden voor £500. Uit deze stukken volgt dat het hotel op 10 maart 2016 een prijswijziging per 26 en 27 april 2016 heeft doorgegeven, waarbij de oude prijs van £155 is vervangen door de nieuwe prijs van £500.

Voor de volledigheid merkt adverteerder op dat de in de uiting getoonde prijs valt binnen de op de website toegelichte ‘window’ van 15 dagen:

“The discount is based on the third highest current price of the property for rooms with the same booking conditions in a 30-day window around your check-in date (15 days before and 15 days after check-in date; if less than 15 days are between today and the check-in date, we will use the corresponding number of days after the check-in date to result in a 30-day total). To ensure we are making a fair comparison, we always use the same reservation conditions (meal plan, cancellation policy and room type). This means that you get the same room for a lower price compared to other check-in dates at the same time of the year.”

 

Het oordeel van de voorzitter

Klaagster maakt bezwaar tegen het in de uiting geadverteerde prijsvoordeel van 80%, omdat volgens haar de prijs van de duurste kamer in het ‘Bull Hotel’ ongeveer £160 bedraagt in plaats van de vermelde doorgestreepte prijs van £500.

Deze klacht kan niet slagen. Naar het oordeel van de voorzitter heeft Booking.com voldoende aannemelijk gemaakt dat het hotel de kamer op de door klaagster bekeken uitcheckdatum van 26 april 2016 heeft aangeboden voor de prijs van £500. Niet kan worden geoordeeld dat Booking.com een groter prijsvoordeel suggereert dan waarvan in werkelijkheid sprake is.

Daarom wordt als volgt beslist.

 

De beslissing van de voorzitter
 

De voorzitter wijst de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken