a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Reizen en toerisme

Dossiernr:

2019/00057

Datum:

05-03-2019

Uitspraak:

VAF (=voorzittersafwijzing)

Product/dienst:

Reizen en toerisme

Motivatie:

Strijd met wet

Medium:

Digitale Marketing Communicatie

De bestreden reclame-uiting

Het betreft de website www.booking.com voor zover in verband met een bepaalde accommodatie wordt gezegd “Included in house price: 20 % VAT”.

 

De klacht (vertaald)

in de uiting staat dat de prijs van de accommodatie inclusief btw is. Klager heeft geboekt voor zakelijke doeleinden. Later bleek dat de btw alleen van toepassing is op de “booking fee” en niet op het volledige bedrag van de accommodatie. Verweerder blijkt niet in staat aan klager een geldige btw bon te kunnen verstrekken.

 

Samenvatting van het verweer (vertaald)

Bij het doen van een reservering op de website van verweerder ontstaat een contractuele relatie tussen de consument en het hotel. Verweerder faciliteert het boekingsproces en de betaling door de consument. Door het laatste kan verweerder de prijs ‘controleren’, in deze zin dat zij de prijs kan aanpassen (omhoog en omlaag). Desgevraagd kan verweerder een betalingsbewijs verstrekken voor het bedrag dat aan haar is betaald en dat inclusief btw is. Dit bedrag kan lager zijn dan de prijs die het hotel voor dezelfde accommodatie rekent. In dat geval ontstaat er een ‘mis-match’ tussen de prijs die de consument aan verweerder betaalt en de rekening van het hotel. In die situatie verschilt de btw bon van verweerder van die van het hotel. Verweerder kan hiervoor niet verantwoordelijk worden gehouden.

 

Het oordeel van de voorzitter

De klacht heeft specifiek betrekking op de mededeling in de uiting dat de prijs op de website van verweerder inclusief “20 % VAT” is. Verweerder heeft voldoende aannemelijk gemaakt dat die mededeling feitelijk juist is. De prijs die op de website van verweerder wordt getoond is een prijs waarin btw is begrepen. Dat verweerder een lagere prijs in rekening kan brengen dan het bedrag waarvoor het betrokken hotel de desbetreffende boeking registreert, is uitsluitend van belang indien men een btw-bon wenst. De eventuele discrepantie tussen de btw-bon die verweerder verstrekt en die het hotel verstrekt, doet echter op zichzelf genomen geen afbreuk aan de juistheid van de mededeling in de uiting dat in de prijs die verweerder noemt de btw is inbegrepen. Nu de klacht niet kan slagen, beslist de voorzitter als volgt.

 

De beslissing van de voorzitter
 

Gelet op het bovenstaande wijst de voorzitter de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken