a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Reizen en toerisme

Dossiernr:

2019/00109

Datum:

29-03-2019

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Reizen en toerisme

Motivatie:

Misleiding Beschikbaarheid

Medium:

Digitale Marketing Communicatie

De bestreden reclame-uiting

Het betreft een aanprijzing van hotel Mundial in Lissabon op de website van adverteerder, waarin vermeld wordt:
“Deze accommodatie komt overeen met uw filters:

Gratis parkeergelegenheid.”

en

“Parkeren
Privé parkeren is gratis. U kunt parkeren bij de accommodatie. Reserveren is niet noodzakelijk.”

 

De klacht

 

De klacht, en de mondelinge toelichting daarop, worden als volgt samengevat.

Klager heeft op de website van adverteerder naar hotels gezocht met het filter “gratis parkeren” en uit het gefilterde aanbod het betreffende hotel geboekt. In de bevestigingsmail die klager na het boeken ontving, stond: “De accommodatie geeft aan dat parkeren normaliter geen probleem is, maar dat het uitzonderlijk drukker kan zijn dan gebruikelijk, waardoor er op straat geparkeerd moet worden. Dit kan in de buurt en komt niet vaak voor, maar kan voor onverwachte extra kosten zorgen. Om deze reden willen wij u ook vragen om eventuele betaalbewijzen te bewaren, zodat wij dit verder kunnen bespreken.” Klager werd hierdoor verrast: hij had juist voor dit hotel gekozen omdat hij dan een gegarandeerde parkeerplek zou hebben. Hij heeft toen contact opgenomen met Booking.com en met het hotel. Volgens klager heeft Booking.com hem toen verwezen naar ‘de kleine lettertjes’. Het hotel berichtte hem: “Following your kind request, we inform that we do have free parking, although, we cannot proceed on reserve parking places. Normally we do not have any problems with the parking space, however, in case the parking is full, we have public parking (paying) a few meters from the hotel.” Uiteindelijk was er, bij aankomst, wel een gratis parkeerplek bij het hotel, maar daar gaat het klager niet om. Als er staat “gratis parkeren” verwacht je dat je gegarandeerd gratis kunt parkeren, net als dat je verwacht dat je gratis kunt ontbijten wanneer er in de omschrijving “gratis ontbijt” staat, aldus klager.

 

Het verweer

Het hotel biedt gratis parkeren aan. Nergens wordt vermeld dat de beschikbaarheid oneindig is. Dat kan ook niet verwacht worden van een hotel in het centrum van de stad, aldus adverteerder. Zoals klager al heeft aangevoerd staat op de website onder belangrijke informatie: “Parkeren is afhankelijk van beschikbaarheid vanwege het beperkte aantal parkeerplaatsen.” Deze informatie staat onderaan de hoofdpagina en is dus niet weggestopt, verborgen of moeilijk te lezen. Het is belangrijk dat een klant doorleest en scrolt, temeer als het om een voor de klant belangrijke faciliteit gaat .   

 

Het oordeel van de Commissie

Klager vindt de uiting misleidend omdat er gratis parkeergelegenheid wordt aangeboden, terwijl de beschikbaarheid van een gratis parkeerplek bij het hotel niet gegarandeerd is, maar in de praktijk afhankelijk is van of het druk is of niet.

Deze klacht kan niet slagen.

In de uiting staat dat bij het hotel gratis geparkeerd kan worden. Het hotel zelf heeft dit bevestigd en hieraan toegevoegd dat er normaal gesproken geen problemen zijn met het aantal beschikbare parkeerplekken. Klager heeft tijdens zijn bezoek gratis kunnen parkeren bij het hotel. De hoofdregel klopt derhalve.

Dat er in sommige gevallen (waarvan overigens niet is gebleken) geen parkeerplaats beschikbaar is bij het hotel, en/of dat er geen reservering voor de parkeerplek kan worden gemaakt, maakt de mededeling “gratis parkeren” in dit geval niet misleidend.

De Commissie heeft verder kunnen vaststellen dat (zoals adverteerder ook stelt) de consument reeds op de Booking.com-pagina waar het hotel wordt aangeprezen, wordt geïnformeerd over het feit dat het aantal parkeerplaatsen bij het hotel niet onbeperkt is. Deze informatie wordt niet, zoals klager heeft gesteld, pas na het boeken verstrekt.

Gelet op het bovenstaande wordt als volgt beslist.     

 

De beslissing

De Commissie wijst de klacht af.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken