a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Reizen en toerisme

Status:

Dossiernr:

2022/00022

Datum:

24-02-2022

Uitspraak:

VT zonder aanbeveling

Product/dienst:

Reizen en toerisme

Motivatie:

Misleiding Voornaamste kenmerken product

Medium:

Digitale Marketing Communicatie

De bestreden reclame-uiting

Het betreft de website van Booking.com, voor zover daarop de accommodatie “Yardley Manor Hotel” in Torquay wordt aangeboden met daarbij onder meer de volgende mededelingen: “A Continental breakfast is provided each morning and a cooked breakfast is available at an additional fee. You can enjoy a range of drinks in the bar.”

De samenvatting van de klacht (vertaald uit het Engels)

Klager had gereserveerd voor twee nachten bed and breakfast. Er werd echter geen ontbijt geleverd, terwijl de advertentie duidelijk stelt dat een continentaal ontbijt deel uitmaakt van de deal. Daarom vindt klager de advertentie misleidend.

Het verweer (vertaald uit het Engels)

De informatie op het Booking.com-platform is gebaseerd op de door de accommodaties verstrekte gegevens. De accommodaties zijn volledig verantwoordelijk voor het bijwerken van de relevante informatie met betrekking tot de accommodatie. Verweerder acht zich niet verantwoordelijk voor de juistheid van de informatie.
Wel heeft verweerder naar aanleiding van de klacht contact opgenomen met de accommodatie.
Alhoewel er in de algemene beschrijving staat dat er voor een warm ontbijt een extra vergoeding wordt gerekend, staat er niet dat het ontbijt gratis was.
Dit betekent dat wanneer een kamer met een maaltijdplan wordt geboekt, men een continentaal ontbijt of een warm ontbijt ontvangt tegen een extra vergoeding. In dit geval heeft klager alleen een kamer geboekt.
Omdat verweerder begrijpt dat dit voor verwarring kan zorgen, heeft zij contact opgenomen met de accommodatie en heeft de accommodatie de informatie op het platform van verweerder bijgewerkt.

Het oordeel van de voorzitter

1)  Allereerst merkt de voorzitter op dat voor zover het verweer van verweerder zo kan worden begrepen dat zij vindt dat uitsluitend de eigenaar van de accommodatie verantwoordelijk is voor de bestreden uiting (aangezien de opgenomen informatie door de accommodatie zelf is verstrekt), dit verweerder niet ontslaat van de verantwoordelijkheid ervoor te zorgen dat de informatie op haar website correct en niet misleidend is.
2)  Klager vindt de uiting misleidend, zo begrijpt de voorzitter, omdat daarin de indruk wordt gewekt dat een continentaal ontbijt deel uitmaakte van de boeking. In werkelijkheid dient er een maaltijdplan geboekt te worden en hiervoor wordt een extra vergoeding gerekend.
3)  Naar het oordeel van de voorzitter maakt de formulering van de zin in de bestreden uiting onvoldoende duidelijk dat het continentaal ontbijt apart bijbesteld dient te worden. Door de wijze waarop de zin is opgebouwd “A Continental breakfast is provided each morning and a cooked breakfast is available at an additional fee”, kan de gemiddelde consument gemakkelijk in de veronderstelling verkeren dat hij een kamer inclusief continentaal ontbijt boekt, terwijl dat in werkelijkheid niet het geval is.
Het voorgaande betekent dat in de uiting onduidelijke informatie wordt verstrekt als bedoeld in de aanhef en onder b van artikel 8.2 van de Nederlandse Reclame Code (NRC). Omdat de gemiddelde consument hierdoor ertoe gebracht kan worden een besluit over een transactie te nemen dat hij anders niet had genomen, is de uiting misleidend en daardoor oneerlijk in de zin van artikel 7 NRC.
4)  De voorzitter zal, nu is gebleken dat de hiervoor bedoelde onduidelijkheid inmiddels is weggenomen, gebruik maken van de bevoegdheid als bedoeld in artikel 12 lid 5 van het Reglement van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep, zodat een aanbeveling achterwege blijft. Daarom wordt als volgt beslist.

De beslissing van de voorzitter

De voorzitter acht de reclame-uiting in strijd met het bepaalde in artikel 7 NRC.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken