a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Reizen en toerisme

Status:

Dossiernr:

2022/00556

Datum:

09-01-2023

Uitspraak:

VT zonder aanbeveling

Product/dienst:

Reizen en toerisme

Motivatie:

Misleiding Voornaamste kenmerken product

Medium:

Digitale Marketing Communicatie

De bestreden reclame-uiting

Het betreft de website van Booking.com, voor zover daarop de accommodatie “Guests House, Dunboyne Castle The Court – Dublin, Ireland” wordt aangeboden.

 

Samenvatting van de klacht (vertaald uit het Engels)

De advertentie is misleidend, omdat de accommodatie niet in Dublin ligt. Terwijl er wel wordt geadverteerd met een adres in Dublin. Dit is duidelijk gedaan om consumenten, die niet bekend zijn in Dublin, te misleiden. Dunboyne ligt niet in Dublin.  

 

Samenvatting van het verweer (vertaald uit het Engels)

De tekst en foto’s op de website van verweerder zijn gebaseerd op de informatie die accommodaties verstrekken. De accommodaties zijn hiervoor verantwoordelijk. Verweerder controleert die informatie niet. Wel neemt zij maatregelen als bepaalde informatie onjuist blijkt te zijn. Dit staat ook aangegeven in de algemene voorwaarden, die moeten worden geaccepteerd tijdens het boekingsproces op haar platform.

Verweerder heeft naar aanleiding van de klacht het adres van de accommodatie in de bestreden uiting aangepast en hiervan een printscreen bijgevoegd.

 

Het oordeel van de voorzitter

1)  Voor zover verweerder stelt dat zij niet verantwoordelijk is voor de informatie en foto’s die accommodaties verschaffen, verwijst de voorzitter naar eerdere beslissingen waarin over soortgelijke verweren van verweerder is geoordeeld. Het feit dat de op de website van verweerder opgenomen informatie en foto’s gebaseerd is op de door de betrokken accommodatie zelf verstrekte gegevens, ontslaat verweerder niet van de verantwoordelijkheid ervoor te zorgen dat de informatie op haar website correct en niet misleidend is. Over de klacht zelf oordeelt de voorzitter als volgt.

2) Verweerder heeft aangegeven dat zij naar aanleiding van de klacht het adres van de accommodatie heeft aangepast. Nu de bestreden uiting aanvankelijk Dublin als locatie van de accommodatie noemde, terwijl de accommodatie niet in Dublin ligt, bevatte de bestreden uiting onjuiste informatie over de voornaamste kenmerken van de te boeken accommodatie die de gemiddelde consument ertoe kan brengen een besluit over een transactie te nemen dat hij anders niet had genomen. Hierdoor is de uiting in strijd met artikel 8.2 onder b van de Nederlandse Reclame Code en is de uiting misleidend en daardoor oneerlijk in de zin van artikel 7 van de Nederlandse Reclame Code.

3) De voorzitter zal, nu verweerder heeft aangetoond dat de bestreden uiting is aangepast, gebruik maken van de bevoegdheid als bedoeld in artikel 12 lid 5 van het Reglement van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep, zodat een aanbeveling achterwege blijft en volstaan wordt met te oordelen als volgt.

 

De beslissing van de voorzitter

De voorzitter acht de bestreden uiting in strijd met het bepaalde in artikel 7 NRC.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken