a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Reizen en toerisme

Dossiernr:

2024/00045

Datum:

04-04-2024

Uitspraak:

VAF (=voorzittersafwijzing)

Product/dienst:

Reizen en toerisme

Motivatie:

Misleiding Voornaamste kenmerken product

Medium:

Digitale Marketing Communicatie

De bestreden reclame

Het gaat om de website van Booking.com, voor zover daarop de accommodatie “Riverside House” in het Verenigd Koninkrijk wordt aangeboden. Op de betreffende webpagina is voornoemde accommodatie te zien en omschreven met — onder meer— de teksten “home (> hotels) > all apartments > United Kingdom > Berkshire > Reading > Riverside House (apartment), Reading (UK) deals”, “Apartment info and price” en “reserve your apartment stay” en voorzien van verschillende foto’s van de binnen- en buitenkant van de accommodatie.

 

Samenvatting van de klacht (vertaald uit het Engels)

De accommodatie “Riverside House” wordt op Booking.com ten onrechte aangeboden als hotel. “Riverside House” bestaat uit 77 particuliere woonappartementen en wordt niet geëxploiteerd als hotel. De reclame geeft een verkeerde voorstelling van zaken en consumenten worden misleid.

Als bewoner van “Riverside House” maakt klager zich zorgen over de veiligheid, privacy en de algemene integriteit van de leefomgeving. De reclame kan in strijd zijn met de lokale bestemmingsplannen en planningsvoorschriften.

 

Samenvatting van het verweer (vertaald uit het Engels)

Verweerder stelt dat er geen aanwijzingen zijn dat er sprake is van onwettige verhuur van de accommodatie “Riverside House” en dat er een onderzoeksproces zal worden gestart om dit te bevestigen, waarvan verweerder de uitkomsten zal laten weten. Dit heeft zij in een afzonderlijke e-mail gedaan. Daarbij heeft verweerder laten weten dat zij tijdens het onderzoeksproces geen antwoord heeft ontvangen van de accommodatie “Riverside House” en dat de reclame tot nader order niet meer zal worden getoond. Tot slot wordt opgemerkt dat dienstverleners verplicht zijn om hun diensten uit te oefenen in overeenstemming met alle licentievereisten.

 

Het oordeel van de voorzitter

1) De voorzitter stelt voorop dat in deze procedure alleen een oordeel zal worden gegeven over de vraag of de accommodatie “Riverside House” in de reclame als hotel wordt gepresenteerd op een wijze die consumenten misleidt. De andere aspecten die klager noemt, zoals zorgen over de veiligheid, privacy en de algemene integriteit van de leefomgeving in en rondom de accommodatie alsmede de lokale bestemmingsplannen en planningsvoorschriften, blijven in deze procedure buiten beschouwing. Dit valt buiten de bevoegdheid (van de voorzitter) van de Reclame Code Commissie. Over de juistheid van de reclame wordt als volgt geoordeeld.

2) In de reclame voor de accommodatie “Riverside House” in Reading op Booking.com, zoals die door klager bij de klacht is overgelegd, staat op meerdere plekken dat er sprake is van een appartement. Zo staat er helemaal bovenaan “home > (hotels) > all apartments > United Kingdom > Berkshire > Reading > Riverside House (apartment), Reading (UK) deals”. Hieronder staat onder het tweede tabblad “Apartment info and price” en staat er bij de reserveringsknop “Reserve your apartment stay”. Dat maakt voldoende duidelijk dat het in dit geval niet gaat om een hotelkamer, maar om verhuur van een appartement. Van misleidende reclame is geen sprake. Dat als wordt gezocht op ‘hotels’ de accommodatie (ook) wordt getoond, maakt voorgaande niet anders, omdat ook dan op drie verschillende plekken op de webpagina staat dat het gaat om een appartement.

Op grond van het voorgaande beslist de voorzitter als volgt.

 

De beslissing van de voorzitter

De voorzitter wijst de klacht af.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken