a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Voeding en niet- alcoholhoudende dranken

Dossiernr:

2011/00201

Datum:

21-04-2011

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Voeding en niet- alcoholhoudende dranken

Motivatie:

Misleiding (overig)

Medium:

Overige

De bestreden reclame-uiting

 

Het betreft de verpakking van “CoolBest Pink Grapefruit”.

 

 

De klacht

 

Op twee kanten van de verpakking zijn twee helften van roze grapefruits afgebeeld met de tekst “PINK GRAPEFRUIT”.

Bij bestudering van de kleine letters blijkt dat het product slechts een (gewoon en goedkoop) grapefruit concentraat betreft, aangelengd met bessensap om de drank er uit te laten zien “als de veel duurdere roze grapefruit”.

De tekst “PINK” -waarbij de vraag is waarom geen Nederlands of Fries is gebruikt- is in strijd met de waarheid en misleidend. 

 

Het verweer

 

Adverteerder heeft onder meer het volgende meegedeeld.

 

Het product CoolBest Pink Grapefruit wordt voor 99,5% gemaakt uit grapefruitrassen waarvan het vruchtvlees roze van kleur is. Voor het product worden geen blekere of “witte” grapefruitrassen gebruikt. De tekst “Pink Grapefruit” is derhalve niet misleidend. 

 

Wel zal adverteerder met het oog op de duidelijkheid de informatie op de verpakking  aanpassen door in de ingrediëntdeclaratie op te nemen dat het om 99,5% grapefruits van rassen met roze vruchtvlees gaat. 

Zoals op de verpakking is vermeld, gebruikt adverteerder ook een uiterst geringe hoeveelheid bessensap in het product, te weten gemiddeld 0,5%, dit om de kleur van het product constant te houden.   

 

Het gebruik van de Engelse taal sluit beter aan bij de positionering van het merk. De verpakking is voldoende duidelijk voor de gemiddelde Nederlandse consument. De Combinatie van de term “Pink Grapefruit” en de afbeelding maakt duidelijk dat het product is gemaakt van roze grapefruits.

 

Het oordeel van de Commissie

 

Naar adverteerder bij verweer heeft meegedeeld, wordt CoolBest Pink Grapefruit voor 99,5% gemaakt uit grapefruitrassen waarvan het vruchtvlees roze is. De Commissie ziet geen reden om de juistheid van deze mededeling in twijfel te trekken.

 

Gelet op het bovenstaande is er geen aanleiding om te oordelen dat de verpakking, die gezien de afbeelding van roze grapefruits en de vermelding “PINK GRAPEFRUIT” duidt op het gebruik van roze grapefruits, in strijd is met de Nederlandse Reclame Code (NRC). 

 

Dat ter aanduiding van de kleur van de gebruikte grapefruits gebruik is gemaakt van het Engelse woord PINK, betekent ook niet dat de uiting in strijd is met de NRC. 

 

Gelet op het bovenstaande wordt als volgt beslist.

 

De beslissing

 

De Commissie wijst de klacht af.

 

 

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken