a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Reizen en toerisme

Status:

Dossiernr:

2017/00789

Datum:

21-12-2017

Uitspraak:

Aanbeveling

Product/dienst:

Reizen en toerisme

Motivatie:

Bijzondere Reclamecode

Medium:

Digitale marketing communicatie

De bestreden reclame-uiting

Het betreft een banner van Corendon op http://songteksten.net/. Daarin wordt reclame gemaakt voor een reis naar Sicilië en staat onder meer:
“Hopps Hotel va. €179”.

 

De klacht

De klacht wordt als volgt samengevat.

Klager zag de banner op 2 november 2017 om 15.34 uur. Toen klager Corendon vervolgens “in realtime” belde, werd hem meegedeeld dat deze reis alleen te boeken was voor € 339,-. Klager legt een screenshot over van www.corendon.nl. Daarop staat bij het bewuste hotel: “Vanaf 339”.

Klager diende bij de Commissie al eerder een klacht in tegen deze wijze van reclame maken, waarbij de prijs in de banner goedkoper is dan de prijs op de website van Corendon. Volgens klager is er sprake van structurele misleiding. 

 

Het verweer

Namens Corendon is onder meer het volgende meegedeeld.

Er is geenszins “opzettelijk” sprake van “misleiding”, aldus Corendon. De aanbieding waarmee door middel van een banner werd geadverteerd, kon tot en met 1 november 2017 worden geboekt, met als vertrekdatum 2 november 2017.

Corendon legt bij het verweer een aantal (geanonimiseerde) boekingen tot en met 1 november 2017 over. Uit deze boekingen blijkt, aldus Corendon, dat de reis wel degelijk voor het geadverteerde bedrag werd aangeboden.

Naar aanleiding van de klacht is Corendon een groot onderzoek gestart naar de getoonde prijzen in de banner in combinatie met de prijzen op de website www.corendon.nl.

De informatie in de banners wordt gevoed door zogeheten “xml feeds” van Corendon. Zij maakt in meer bestanden kenbaar wat de prijs voor een bepaalde reis is. Deze bestanden worden aangeboden aan een derde partij, die de aangeboden “xmlfeeds” uitleest en deze informatie plaatst in de banners.

Gebleken is dat de feeds vanaf 2 november 2017 niet juist werden geüpdatet.  Daardoor kon de onderhavige reis vanaf die datum niet meer worden geboekt voor de geadverteerde prijs.

Corendon neemt de verantwoordelijkheid op zich voor het feit dat het proces van genereren van de feeds niet correct is verlopen.

Gelet op het voorgaande verzoekt Corendon om “een gedeeltelijke ongegrondverklaring van de klacht”.

 

Het oordeel van de Commissie

Corendon heeft erkend dat de in de banner aangeboden reis (“Hopps Hotel va. €179”) op 2 november 2017, de dag waarop klager de banner zag, niet (meer) voor de geadverteerde prijs kon worden geboekt. Gelet hierop acht de Commissie de bestreden uiting in strijd met artikel III onder 1 van de Reclamecode Reisaanbiedingen (RR). Daarin staat, voor zover hier van belang:

“Aanbieders zijn gehouden tot het hanteren van correcte en duidelijke prijzen in hun reclame-uitingen”. 

Klager heeft nog gewezen op een eerder door hem ingediende, soortgelijke klacht. Klager doelt kennelijk op zijn klacht, beoordeeld in dossier 2017/00699. In dat dossier deed de Commissie op 12 december 2017 een aanbeveling aan Corendon op grond van overtreding van artikel V onder 1 RR. In die uitspraak overwoog de Commissie -samengevat- dat het op de weg van Corendon had gelegen om aannemelijk te maken dat er sprake is geweest van een redelijke beschikbaarheid als bedoeld in artikel V onder 1 RR, hetgeen Corendon naar het oordeel van de Commissie in die zaak echter niet had gedaan.

De beslissing in dossier 2017/00699 maakt het oordeel van de Commissie in de onderhavige zaak niet anders.

Gelet op het bovenstaande wordt als volgt beslist.

 

De beslissing

De Commissie acht de uiting  in strijd met artikel III onder 1 RR. Zij beveelt adverteerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken