a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Schoonheid, cosmetica en persoonlijke verzorging

Dossiernr:

2011/00759

Datum:

10-10-2011

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Schoonheid, cosmetica en persoonlijke verzorging

Motivatie:

Misleiding (overig)

Medium:

Audiovisuele Mediadiensten

De bestreden reclame-uiting

 

Het betreft de televisiecommercial voor handzeep van Dettol, waarin onder meer het volgende wordt gezegd:

“Dettol beschermt. Feit.”

 

De klacht

 

Dettol ontsmet wellicht, maar beschermt helemaal niet. Op het moment dat je Dettol gebruikt hebt, begint de besmetting met allerlei bacteriën weer en daar doet Dettol niets tegen. Overigens zijn die bacteriën nodig, bijvoorbeeld om weerstand op te bouwen. De ontsmetting is dus grotendeels overbodig en de bewering dat Dettol beschermt is niet waar.

 

Het verweer

 

In het algemeen geldt dat infectieziekten kunnen worden voorkomen door een goede hygiëne, waarbij handenwassen een belangrijke rol speelt. Dettol doodt bij het handenwassen nagenoeg alle bacteriën, waaronder de schadelijke die besmettingen en infecties kunnen veroorzaken. Adverteerder erkent dat bacteriën ook een positieve rol kunnen spelen. Tevens is het juist, zoals door klager gesteld, dat zich na het gebruik van Dettol opnieuw bacteriën op de handen zullen verzamelen. Dit laat onverlet dat alle slechte bacteriën die zijn weggenomen geen nadelige effecten meer kunnen veroorzaken. In die zin biedt Dettol een goede bescherming.

Adverteerder verwijst voor een wetenschappelijke onderbouwing van de beschermende werking van Dettol naar de bij het verweer gevoegde publicatie van de Hygiene Council “Setting the Hygiene Standards for a Healthy Home” van april 2008. Voorts wordt verwezen naar de brochure “Back to School” van de Hygiene Council. In beide stukken wordt gewezen op de de belangrijke beschermende rol van het verwijderen van bacteriën door handenwassen.

 

Het oordeel van de Commissie

 

De Commissie acht de beschermende werking van Dettol handzeep op grond van adverteerders gemotiveerde verweer voldoende aannemelijk gemaakt. Aldus acht de Commissie het geoorloofd om te zeggen dat ‘Dettol beschermt’.

Dat nadat de zeep heeft ontsmet, opnieuw besmetting met bacteriën kan ontstaan en dat bacteriën ook een positieve rol kunnen spelen doet niet af aan het voorgaande oordeel.

 

De beslissing

Gelet op het vorenstaande wijst de Commissie de klacht af.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken