a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Nutsvoorzieningen

Dossiernr:

2018/00318/A

Datum:

05-06-2018

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Nutsvoorzieningen

Motivatie:

Strijd met wet

Medium:

Audiovisuele Mediadiensten

De bestreden reclame-uiting

 

Het betreft een tv-commercial die voorafgaand aan de bekerfinale tussen Feyenoord en AZ is uitgezonden. De voice-over luidt:

“22 april gaat het weer los in de Kuip. En als Feyenoord wint, krijg jij van hoofdpartner Qurrent één jaar groene stroom gratis. Zo winnen we allemaal: Feyenoord, het klimaat en jij.” Vervolgens zegt Feyenoordspeler Dirk Kuijt tegen de kijker: “Als Feyenoord wint, win jij ook.” In beeld verschijnt de tekst “1 jaar gratis groene stroom”. De voice-over vervolgt: “Stap voor de finale over op Qurrent.nl”, waarbij de tekst “Qurrent.nl” in beeld verschijnt.

 

De voice-over van de ‘tag on’ luidt: “Als Feyenoord de bekerfinale wint, krijg jij één jaar gratis groene stroom van hoofdpartner Qurrent. Stap vóór 22 april over op Qurrent.nl.”

In beeld verschijnen de teksten “1 jaar gratis groene stroom” en “Qurrent.nl”.  

 

De klacht

 

Klaagster maakt bezwaar tegen de tv-reclame omdat deze in haar ogen “behoorlijk naar gokken neigt”. Als Feyenoord wint, “wint” de klant immers een jaar groene stroom; verliest Feyenoord, dan maakt de klant een jaar lang kosten. “Een soort kop of munt”, aldus klaagster.

 

Het verweer

 

Het verweer wordt als volgt samengevat.

Het aanbod van Qurrent betreft geen kansspel, maar een gegarandeerde korting op de jaarnota. Als Feyenoord zou winnen, krijgt de (nieuwe) klant een korting van € 195,-. Als Feyenoord zou verliezen, ontvangen nieuwe klanten ook een korting, maar deze zou lager zijn, namelijk de helft van € 195,-. Dit stond duidelijk vermeld in de actievoorwaarden op de website. Er is geen sprake geweest van een trekking. Volgens adverteerder is de Reclame Code Commissie niet bevoegd om te bepalen of de actie een kansspel is of niet.

 

Het oordeel van de Commissie

 

Adverteerder stelt zich op het standpunt dat de Commissie niet bevoegd is om een oordeel te geven over de klacht nu het buiten haar werkgebied zou vallen om te bepalen of een actie al dan niet een kansspel is.
 

De Commissie is bevoegd om te oordelen over iedere openbare aanprijzing van goederen, diensten of denkbeelden. Eenieder die meent dat een uiting in strijd is met de Nederlandse Reclame Code, kan bij de Commissie een klacht indienen. Een uiting is in strijd met de Nederlandse Reclame Code indien de uiting niet in overeenstemming is met de wet (artikel 2 van de Nederlandse Reclame Code). De Commissie is derhalve bevoegd om, op basis van de bezwaren van klaagster, de reclame-uitingen van adverteerder te beoordelen, ook voor zover de klacht impliceert dat de uiting aan de wet moet worden getoetst.
 

De Commissie vat de klacht aldus op dat klaagster van mening is dat de actie in strijd is met artikel 1 sub a van de Wet op de kansspelen, waarin is bepaald dat het verboden is om gelegenheid te geven om mede te dingen naar prijzen of premies, indien de aanwijzing der winnaars geschiedt door enige kansbepaling waarop de deelnemers in het algemeen geen overwegende invloed kunnen uitoefenen, tenzij daarvoor ingevolge deze wet vergunning is verleend.

 

Deze klacht kan niet slagen.

In de commercial wordt een jaar lang gratis groene stroom aangeboden, onder de voorwaarde dat Feyenoord de bekerfinale wint. Uit de actievoorwaarden blijkt dat het een korting betreft van € 195,29. Alle deelnemers aan de actie, die van hun huidige energieleverancier ‘overstappen’ naar adverteerder, ontvangen deze korting. Indien Feyenoord verliest, ontvangen alle deelnemers ook een korting, maar dan van de helft van dit bedrag, te weten € 97,65. Voor zover deze actie al kan worden opgevat als een kansspel, dient de actie te worden aangemerkt als een promotioneel kansspel. Dergelijke acties zijn toegestaan indien voldaan is aan de voorwaarden in de Gedragscode promotionele kansspelen 2014. Nu niet gesteld of gebleken is dat adverteerder in strijd met deze gedragscode heeft gehandeld, wordt als volgt beslist.

 

De beslissing

 

De Commissie wijst de klacht af.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken