a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2008/08.0191

Datum:

30-05-2008

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft de aan klager geadresseerde folder van Essent Retail Energy BV, waarin het stroometiket van adverteerder over het jaar 2007 is opgenomen. In de uiting staat onder andere: “In dit etiket kunt u zien hoe de samenstelling van de elektriciteit er uit ziet die Essent vorig jaar aan u heeft geleverd” en “Essent is de grootste in groen”.

De klacht

De uiting is misleidend om de volgende redenen:
a. Ten onrechte wordt gesuggereerd dat klanten die een contract hebben voor de levering van groene stroom alleen stroom geleverd krijgen die op duurzame wijze is geproduceerd. Dit is onmogelijk.
b. In de uiting wordt gesuggereerd dat adverteerder relatief veel groene stroom produceert, terwijl dit nergens nagerekend kan worden.

Het verweer

In het stroometiket staat op welke wijze alle elektriciteit (aan retailklanten en aan bedrijven tezamen, kolom Essent NV mix) resp. de elektriciteit die aan retailklanten wordt geleverd (Essent Retail mix) die adverteerder in 2007 heeft geleverd, is opgewekt. In het etiket staat onder andere de herkomst van de door adverteerder geleverde gewone stroom en groene stroom en daaruit blijkt dat de geleverde groene stroom voor 100% duurzaam is opgewekt.
Het stroometiket behelst een wettelijke verplichting voor alle energieleveranciers en dient volgens dezelfde landelijk standaard en opzet opgesteld te worden. Deze standaard is gebaseerd op artikel 95 j t/m l van de Electriciteitswet 1998. Klager wenst kennelijk een andere wijze van presentatie van de gegevens. Van misleiding is geen sprake.

Het oordeel van de Commissie

a. In de uiting wordt naar het oordeel van de Commissie niet gesuggereerd dat klanten die een contract hebben voor de levering van groene stroom alleen stroom geleverd krijgen die op duurzame wijze is geproduceerd. Het is voorts algemeen bekend dat alle elektriciteit in Nederland via één net wordt geleverd. Middels het stroometiket is inzichtelijk welk percentage van de door adverteerder geproduceerde stroom groen is.

b. In het stroometiket dat in de begeleidende tekst wordt uitgelegd, staat welk percentage van de
aan retailklanten – consumenten – geleverde elektriciteit uit hernieuwbare energiebronnen afkomstig is en dus groene stroom is. Dit percentage bedraagt volgens het stroometiket, dat aan wettelijke normen is gebonden, 42%. Voor aan retailklanten en aan bedrijven tezamen geleverde elektriciteit bedraagt dit percentage 29%. Dat het etiket geen gedetailleerde informatie of grafieken bevat, leidt niet tot het oordeel dat de uiting misleidend is.

De beslissing


De Commissie wijst de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken