a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

energie, Gas, water en elektra

Dossiernr:

2009/00392

Datum:

27-08-2009

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

energie, Gas, water en elektra

Motivatie:

Bijzondere Reclamecode

Medium:

Digitale marketing communicatie

De bestreden reclame-uiting

 

Op de website www.essent.nl staat onder meer:

‘Groene stroom is elektriciteit, opgewekt uit duurzame bronnen, zoals windenergie, waterkracht, zonne-energie en bio-energie. Kies voor Groene Stroom, want Groene Stroom helpt klimaatverandering tegen te gaan.’

 

Op de website www.greenchoice.nl staat onder meer:

‘Door uw keuze voor groene energie wordt de mix groener.’

 

De klacht

 

Essent claimt dat het kopen van groene stroom bij Essent helpt om klimaatverandering tegen te gaan. Een overschakeling van grijze naar groene stroom leidt volgens klager echter niet tot een fysieke verandering en dus niet tot extra duurzame energiebronnen. Essent claimt verder dat groene stroom uit duurzame bronnen komt. De indruk wordt gewekt dat het hier om extra bronnen zou gaan terwijl dit niet zo is. Greenchoice beweert dat door de keuze voor groene energie, de Nederlandse energiemix groener wordt. Klager meent dat bovenstaande milieuclaims absoluut zijn en niet te bewijzen en als zodanig misleidend zijn in de zin van de artikelen 2 en 3 van de Milieu Reclame Code (MRC).

 

Het verweer

 

Essent verweert zich als volgt. Essent claimt dat Groene Stroom van Essent beter is voor het milieu en helpt klimaatverandering tegen te gaan omdat Groene Stroom wordt opgewekt uit duurzame energiebronnen. Niet wordt gesteld dat met de afname van Groene Stroom door consumenten er extra bronnen worden ingezet voor de opwekking van duurzame energie. Op het moment dat de vraag naar duurzaam opgewekte stroom het aanbod zal overtreffen zal dit overigens wel leiden tot de inzet van extra duurzame bronnen, maar van een dergelijke situatie is op dit moment geen sprake. Klager stelt voorts dat de claim dat Groene Stroom uit duurzame bronnen komt formeel juist is maar dat er geen extra bronnen worden aangeboord. Dit is ook niet wat Essent claimt. Gelet op het bovenstaande is Essent dan ook van oordeel dat de uiting niet in strijd is met de MRC of met een andere Reclamecode.

 

Greenchoice verweert zich als volgt. Wanneer iemand groene stroom afneemt, koopt de leverancier groene stroom in. Voor elke geleverde volume groene energie wordt een zogenaamd groencertificaat uitgegeven. Deze groene stroom wordt gemixt op het energienet waardoor de mix op het energienet aantoonbaar groener wordt. Greenchoice betrekt ook groene stroom uit het buitenland, afkomstig van bedrijven die de boekhouding ten aanzien van groene stroom op orde hebben. Administratief daalt de groene stoommix in het land van herkomst en wordt de Nederlandse mix groener.

Tot slot meent Greenchoice dat de aanpak die klager hanteert – via de Reclame Code Commissie een klacht indienen tegen bedrijven die voorvechter zijn voor meer groene energie – contraproductief werkt en niet de geëigende weg is om te bewerkstelligen dat meer groene stroom wordt afgenomen.

 

De repliek

 

De hoeveelheid groene energie die in Europa geproduceerd wordt en die als groene stroom verkocht mag worden in Nederland is veel groter dan de vraag in Nederland. De overstap van grijze naar groene stroom leidt dus tot een andere boekhouding van de stroomsoorten maar hierdoor wordt het broeikaseffect niet anders. Voorts stelt klager dat de hoeveelheid geproduceerde groene stroom in Nederland vrijwel volledig afhankelijk is van de grootte van de subsidiepot en niet van het aantal klanten dat overstapt naar groene stroom.

 

De dupliek

 

Uit het door klager gestelde maakt Essent in ieder geval niet op dat klager het oneens is met de claim dat groene stroom in vergelijking met grijze stroom beter is voor het milieu en helpt klimaatverandering tegen te gaan.

 

Het oordeel van de Commissie

 

1) In de uiting van Essent wordt uiteengezet dat groene stroom wordt opgewekt uit duurzame bronnen en dat groene stroom helpt klimaatverandering tegen te gaan. Dit wordt door klager niet betwist. In de reclame-uiting ligt niet de suggestie besloten dat indien men overstapt van grijze naar groene energie, het directe gevolg daarvan is dat ‘extra’ duurzame bronnen worden aangeboord. Gelet hierop acht de Commissie de klacht ongegrond.

 

2) Met betrekking tot de gewraakte zinsnede op de website van Greenchoice overweegt de Commissie dat de mededeling op zichzelf niet impliceert dat ‘extra’ duurzame bronnen moeten worden aangeboord om aan de vraag van groene stroom te kunnen voldoen. Ook ten aanzien van deze uiting oordeelt de Commissie de klacht ongegrond.

 

De beslissing

 

De Commissie wijst de klacht af.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken