a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

energie, Gas, water en elektra

Dossiernr:

2014/00050

Datum:

07-04-2014

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

energie, Gas, water en elektra

Motivatie:

Misl. Voornaamste kenmerken product

Medium:

Digitale marketing communicatie

De bestreden reclame-uiting

Het betreft een uiting op www.greenchoice.nl. Daarin staat onder het kopje

“Groene stroom

Echt groene stroom uit Nederland” onder meer:

“Als klant van Greenchoice kunt er echt 100% zeker van zijn dat de stroom die u afneemt volledig duurzaam wordt opgewekt”.

De klacht

De mededeling “Als klant van Greenchoice kunt er echt 100% zeker van zijn dat de stroom die u afneemt volledig duurzaam wordt opgewekt” is misleidend. Klager voert hiertoe het volgende aan.

Iedere consument krijgt dezelfde mix van grijze en groene stroom aangeboden. Er is maar één distributienet, waardoor het onmogelijk is een klant alleen groene stroom aan te bieden. Dit zou alleen mogelijk zijn wanneer er vanaf de milieuvriendelijke centrale een rechtstreekse verbinding met de klant zou worden aangelegd. In werkelijkheid is slechts een zeer klein gedeelte van de stroom die een klant afneemt duurzaam opgewekt, volgens klager 6 à 7 procent.

 

Het verweer

Namens adverteerder is onder meer het volgende meegedeeld.

Het is juist dat alle elektriciteit in Nederland via één net wordt geleverd. Dit is een feit van algemene bekendheid, zo heeft de Commissie meermalen geoordeeld.

Stroom mag als groen worden gekwalificeerd en verkocht, indien bij het opwekken ervan gebruik wordt gemaakt van duurzame bronnen als wind, waterkracht, zon en biomassa. Greenchoice levert 100% groene stroom, omdat zij evenveel groene stroom van haar producenten inkoopt als de hoeveelheid stroom die door haar afnemers wordt verbruikt. Dit kan Greenchoice met zogenaamde ‘Garanties van oorsprong’ aantonen. Van misleiding is geen sprake.

In dit verband is ook van belang dat op de website van Greenchoice uitgebreid wordt toegelicht dat groene en gewone stroom gebruik maken van hetzelfde elektriciteitsnet, wanneer stroom als groen wordt gekwalificeerd, waar de stroom vandaan komt en hoe het komt dat er geen directe verbinding bestaat tussen de energie en de gebruiker. Adverteerder verwijst naar de bijlage bij het verweer.

De mondelinge behandeling

Het standpunt van adverteerder is nader toegelicht.

Daarbij is onder meer meegedeeld dat er voor groene en gewone stroom sprake is van één elektriciteitsnet, dat de energieleverancier de betreffende energie op het net zet oftewel “invoedt” en dat hij aldus voldoet aan zijn verplichting om energie te leveren.

Het oordeel van de Commissie

Naar het oordeel van de Commissie zal de gemiddelde consument de mededeling “Als klant van Greenchoice kunt er echt 100% zeker van zijn dat de stroom die u afneemt volledig duurzaam wordt opgewekt” opvatten in die zin dat de stroom die men van Greenchoice koopt volledig duurzaam wordt opgewekt. Dat die groene stroom op het algemene elektriciteitsnet wordt gezet en zich daardoor “mengt” met grijze stroom, brengt in deze conclusie geen verandering. Daar komt bij dat de Commissie al meermalen heeft geoordeeld dat het algemeen bekend is dat alle elektriciteit die in Nederland wordt opgewekt via één net wordt geleverd en de Commissie ziet geen aanleiding hier thans anders over te oordelen. Bovendien staat op de site waarvan de bestreden uiting deel uitmaakt, zo blijkt uit de bijlage bij het verweer, onder het kopje: “WAAROM EEN GARANTIE VAN OORSPRONG”: “Groene stroom maakt gebruik van hetzelfde elektriciteitsnet als gewone stroom”. Ook anderszins ligt in de bestreden uiting niet de suggestie besloten dat men, wanneer men bij adverteerder groene stroom afneemt, uitsluitend groene stroom in huis krijgt.

Gelet op het bovenstaande wordt als volgt beslist.

De beslissing

De Commissie wijst de klacht af.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken