a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

(Financiele) dienstverlening

Dossiernr:

2018/00349

Datum:

08-05-2018

Uitspraak:

dVAF (directe Voorzitters Afwijzing)

Product/dienst:

(Financiele) dienstverlening

Motivatie:

Herkenbaarheid adverteerder

Medium:

Drukpers/tijdschriften

De bestreden reclame-uiting

Het betreft een flyer van WindShareFund waarin op de voorzijde onder meer staat: “ClimateBonds vanaf € 500,- met 5% groene rente” en, in een oranje cirkel: “Rente 5%”. Onderaan de flyer staat: “Beleggen met hoofd en hart”.

 

De klacht

Deze wordt als volgt samengevat. De reclame-uiting is misleidend door het gebruik van de slogan “Beleggen met hoofd en hart”. Dat lijkt erg op de bekende slogan van de Triodos bank. Volgens klaagster is dit bewust gedaan om de lezer te doen denken dat het een product van de Triodos bank is. Deze bank geldt als betrouwbaar en duurzaam. Het product, te weten beleggen in windenergie, past daar ook bij. Aan de verwarring draagt bij dat het een bijlage bij de Volkskrant betreft. Deze krant heeft vermoedelijk een vergelijkbaar klantenbestand als de Triodos Bank. Klaagster acht de uiting op grond van het voorgaande in strijd met de artikelen 8.1 en 8.3.a van de Nederlandse Reclame Code.

 

Het oordeel van de voorzitter

De voorzitter stelt voorop dat bij de vraag of sprake is van misleiding dient te worden uitgegaan van de totale uiting en de vermoedelijke verwachting van de gemiddelde consument op basis van de mededelingen in de (context van de) uiting. Naar het oordeel van de voorzitter blijkt uit de totale reclame-uiting duidelijk dat sprake is van een zelfstandige bedrijfsactiviteit van adverteerder als investeringsmaatschappij. Voor zover klaagster stelt dat de slogan “Beleggen met hoofd en hart” verwarring wekt met een “bekende slogan van de Triodos Bank”, is niet duidelijk welke slogan zij bedoelt. Ook indien enige gelijkenis met een slogan van de Triodos Bank zou bestaan, volgt uit de bestreden uiting echter voldoende duidelijk dat deze niet van de Triodos Bank afkomstig is en ook geen verband houdt met die bank. In de uiting wordt bovendien verwezen naar de website van WindShareFund voor meer informatie.

Nu het gemiddelde lid van het in aanmerking komende publiek (in dit geval lezers van de Volkskrant) niet zal menen dat het om een uiting van de Triodos Bank gaat, wordt beslist als volgt.

 

De beslissing van de voorzitter
 

Gelet op het bovenstaande wijst de voorzitter de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken