a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Huishouden en inrichting

Dossiernr:

2012/00368

Datum:

22-05-2012

Uitspraak:

Aanbeveling (gedeeltelijk)

Product/dienst:

Huishouden en inrichting

Motivatie:

Misl. Voornaamste kenmerken product

Medium:

Audiovisuele Mediadiensten

De bestreden reclame-uiting

 

Het betreft een televisiereclame voor Ceramicore pannen. Gesproken wordt over een “keramische anti-aanbakpan” en gesteld wordt onder meer:

“Ceramicore is super duurzaam. U kunt er zelfs met een hamer op slaan en nog gaat hij niet kapot”.

 

De klacht

 

In de reclame laten koks zien dat in de bewuste pan een vork mag worden gebruikt (er wordt een eitje geklutst) en dat de pan bestand is tegen vele nadeligheden. In de gebruiksaanwijzing bij de pannen staat echter:

“Gebruik geen puntige of scherpe voorwerpen daar deze krassen in de pan kunnen veroorzaken” en

“Het wordt afgeraden deze pannen voor het bakken te gebruiken” en

“De pannen worden aangeraden te gebruiken voor het warm houden van de maaltijd totdat deze wordt opgediend”.

Klaagster vindt de reclame misleidend.

 

Het verweer

 

Adverteerder heeft onder meer het volgende meegedeeld.

 

Waar klaagster stelt dat wordt afgeraden om de pannen voor het bakken te gebruiken, is er sprake van een verkeerde interpretatie. Bedoeld wordt dat de pannen niet in de oven dienen te worden geplaatst voor het verder afbakken van maaltijden. Met de pannen kan wel degelijk worden gebakken. De pannen doen wat in de reclame wordt beloofd. Mocht de pan onverhoopt niet aan de verwachtingen voldoen, dan kan de klant zich op de 30 dagen niet goed geld terug garantie beroepen. 

 

Het oordeel van de Commissie

 

1.

Adverteerder heeft niet weersproken dat de gebruiksaanwijzing bij de Ceramicore pannen het advies bevat om geen puntige of scherpe voorwerpen te gebruiken, aangezien deze krassen in de pan kunnen veroorzaken. In de reclame is echter te zien dat met een metalen vork in de Ceramicore pan een ei wordt bereid en in de uiting wordt gezegd: “Ceramicore is super duurzaam. U kunt er zelfs met een hamer op slaan en nog gaat hij niet kapot”.

Gelet op het bovenstaande gaat de reclame gepaard met onjuiste informatie ten aanzien van de geschiktheid voor het gebruik als bedoeld in artikel 8.2 aanhef en onder b van de Nederlandse Reclame Code (NRC). Nu de gemiddelde consument er bovendien toe kan worden gebracht een besluit over een transactie te nemen, dat hij anders niet had genomen, is de uiting misleidend en daardoor oneerlijk in de zin van artikel 7 NRC.

 

2.

Adverteerder heeft klaagsters stelling dat de pannen niet geschikt zijn om te gebruiken voor bakken in het algemeen voldoende gemotiveerd weersproken; bij verweer is meegedeeld dat de pannen (slechts) niet in de oven dienen te worden geplaatst voor het afbakken van maaltijden. In zoverre acht de Commissie de klacht ongegrond.

 

3.

Gelet op het bovenstaande wordt als volgt beslist.

 

De beslissing

 

Op grond van hetgeen hiervoor is overwogen onder 1 acht de Commissie de reclame-uiting in strijd met het bepaalde in artikel 7 NRC. Zij beveelt adverteerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.

Voor het overige wijst zij de klacht af.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken