a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Huishouden en inrichting

Dossiernr:

2020/00472

Datum:

24-11-2020

Uitspraak:

VAF (=voorzittersafwijzing)

Product/dienst:

Huishouden en inrichting

Motivatie:

Bijzondere Reclamecode

Medium:

Digitale Marketing Communicatie

De bestreden reclame-uiting

Het betreft de website toliettapes.com waarop over de toiletblokjes ‘Toilet Tapes’ onder meer wordt gezegd: “Biologisch afbreekbare zepen & ingrediënten”.

 

Samenvatting van de klacht

Volgens de website zijn de toiletblokjes biologisch afbreekbaar en dit is op een door klager bezochte markt ook door een verkoper aan hem verteld. Op de verpakking staat echter de waarschuwing: “Schadelijk voor in het water levende organismen, met langdurige gevolgen”. Volgens klager volgt uit dit laatste dat de claim dat de toiletblokjes biologisch afbreekbaar zijn niet juist is.

 

Samenvatting van het verweer

Toilet Tapes zijn een nieuw product en onderscheiden zich van bestaande producten doordat ze zoveel mogelijk duurzaam zijn. Er bestaat geen relatie tussen de uiting ‘biologisch afbreekbaar’ en de waarschuwing voor schadelijkheid voor in het water levende organismen. Biologische afbreekbaarheid ziet op de tijd die nodig is voor micro-organismen om een product af te breken. Biologisch afbreekbaar wil zeggen dat een product op natuurlijke wijze afgebroken kan worden door schimmels en bacteriën en wordt omgezet in water, CO2 en methaan. Of een product biologisch afbreekbaar is volgens de geldende regelgeving is afhankelijk van de tijd die benodigd is om het product op een natuurlijke wijze af te breken. De milieuclaim ‘biologisch afbreekbaar’ heeft uitsluitend betrekking op de in het product verwerkte zepen en ingrediënten. Dit zijn de werkzame stoffen in het product. De juistheid van de door adverteerder geclaimde biologische afbreekbaarheid blijkt uit de Veiligheid Informatie Bladen (VIB) die zijn samengesteld op basis van de individuele ingrediënten van het product. De oppervlakte-actieve stoffen voldoen blijkens de bladen aan de criteria voor biologische afbreekbaarheid zoals vastgelegd in Verordening (EG) nr. 648/2004 betreffende detergentia. De milieuclaim is waar en het publiek wordt daardoor niet misleid. De afvoer van de in Toilet Tapes gebruikte ingrediënten kan veilig plaatsvinden via het riool, mits dat gebeurt in geringe hoeveelheden. Bij iedere spoelbeurt van een toilet wordt slechts een uiterst minimale hoeveelheid van het product gebruikt, zodat deze wijze van afvoer volledig veilig is. De kwalificatie biologisch afbreekbaar’ is verenigbaar met de waarschuwing “schadelijk voor in het water levende organismen, met langdurige gevolgen”. De klacht is op een onjuiste veronderstelling gebaseerd.


Het oordeel van de voorzitter

1)  In deze zaak dient te worden beoordeeld of de door klager bestreden milieuclaim “Biologisch afbreekbare zepen & ingrediënten” op de website van adverteerder juist is, nu voor hetzelfde product op de verpakking ervoor wordt gewaarschuwd dat het product schadelijk is voor in het water levende organismen, met langdurige gevolgen. De voorzitter heeft begrip voor het feit dat klager deze vermeldingen tegenstrijdig acht. Het betreft echter vermeldingen die hun oorsprong vinden in verschillende regelgevingen die naast elkaar gelden en die elkaar niet uitsluiten. De biologische afbreekbaarheid is geregeld in Verordening (EG) nr. 648/2004. Adverteerder heeft voldoende onderbouwd dat de in het product verwerkte zepen en ingrediënten voldoen aan de criteria voor biologische afbreekbaarheid in deze verordening. Zij kan daarom vermelden dat het product “Biologisch afbreekbare zepen & ingrediënten” bevat. Dat tegelijk op het etiket van hetzelfde product moet worden gewaarschuwd dat dit product, ondanks de biologische afbreekbaarheid van daarin verwerkte zepen ingrediënten, schadelijk is voor in het water levende organismen, met langdurige gevolgen, volgt uit Verordening (EG) nr. 1272/2008. Het betreft de waarschuwing met nummer H412. Deze specifiek voor etiketten voorgeschreven waarschuwing kan adverteerder niet het aan haar op grond van Verordening (EG) nr. 648/2004 toekomende recht ontnemen op haar website te wijzen op de biologische afbreekbaarheid van in het product verwerkte zepen en ingrediënten. Overeenkomstig artikel 12 van de Milieu Reclame Code (MRC) dient deze milieuclaim toelaatbaar te worden geacht.

2)  Het is aan de gemiddelde consument, die geacht wordt bij de aankoop van een product kennis te nemen van het gehele etiket van een product, om te bepalen of hij op grond van de waarschuwing voor de schadelijkheid voor in het water levende organismen het product wenst te kopen. Blijkbaar kan dit alleen in een winkel of op een markt. Hoe het product op de markt aan klager is aangeprezen, kan niet worden beoordeeld, aangezien 1-op-1 uitingen buiten het bereik van de Nederlandse Reclame Code vallen. Nu de klacht niet kan slagen, beslist de voorzitter als volgt

 

De beslissing van de voorzitter

Gelet op het bovenstaande wijst de voorzitter de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken