a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

(Financiele) dienstverlening

Dossiernr:

2019/00235

Datum:

10-04-2019

Uitspraak:

dVAF (directe Voorzitters Afwijzing)

Product/dienst:

(Financiele) dienstverlening

Motivatie:

Misleiding (overig)

Medium:

Audiovisuele Mediadiensten

De bestreden reclame-uiting

Het betreft een televisiecommercial in het kader van “ABN AMRO: Finance the future” waarin een man zegt dat hij vliegtuigonderdelen hergebruikt. Daarbij is een vliegtuigromp op een vrachtwagen te zien en een huis waarvoor een vliegtuigvleugel als dak is gebruikt. Daarna zegt de man onder meer: “Met dank aan een bank die dat helemaal begrijpt” Aan het einde van de televisiecommercial verschijnt in beeld: “Duurzaam businessplan? #financethefuture.nl”. De voice-over verwijst naar de website abnamro.nl/ financethefuture.

 

Samenvatting van de klacht

De televisiecommercial is misleidend omdat de zogenaamde ondernemer niets te maken heeft gehad met het huis dat in de televisiecommercial is te zien. Ook ABN AMRO was hierbij niet betrokken. Het huis is ontworpen door David Hertz.

 

Het oordeel van de voorzitter

In de televisiecommercial is sprake van een verhaallijn waarin een man vertelt dat hij vliegtuigonderdelen hergebruikt. Vervolgens is onder meer een woning te zien waarbij een vliegtuigvleugel voor het dak is gebruikt. Dat, zoals klager stelt, adverteerder in werkelijkheid niet bij de financiering van de bouw van de woning en het hergebruik van de vliegtuigvleugel was betrokken, brengt niet mee dat de televisiecommercial misleidend is. De verhaallijn dient onmiskenbaar om een ambitie van adverteerder met betrekking tot het financieren van duurzame businessplannen, waaronder het hergebruik van materialen, tot uitdrukking te brengen. Niet gesteld of gebleken is dat adverteerder deze ambitie niet zou waarmaken. Op grond van het voorgaande beslist de voorzitter als volgt.

 

De beslissing van de voorzitter
 

Gelet op het bovenstaande wijst de voorzitter de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken