a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Nutsvoorzieningen

Dossiernr:

2019/00318

Datum:

22-05-2019

Uitspraak:

dVAF (directe Voorzitters Afwijzing)

Product/dienst:

Nutsvoorzieningen

Motivatie:

Strijd met wet

Medium:

Audiovisuele Mediadiensten

De bestreden reclame-uitingen

Het betreft een televisiecommercial van Greenchoice waarin onder meer wordt gezegd dat als we Nederland willen verduurzamen, we dit samen moeten doen. Daarbij zijn beelden van mensen te zien die samenwerken om daken te beklimmen. Op een dak wordt een spandoek uitgerold met de tekst: ‘Gekraakt voor groene energie”. Vervolgens wordt gezegd dat adverteerder groene energie voor iedereen bereikbaar wil maken. Tot slot wordt verwezen naar de website van adverteerder. Op deze website (www.greenchoice.nl) staat onder meer:

“Daken kraken voor groene energie

Greenchoice gelooft in groene energie voor én door iedereen. Er is in Nederland bijna 900 vierkante kilometer geschikt dak waar lokaal energie opgewekt kan worden. Help ons om de daken in jouw buurt te kraken”.

 

Samenvatting van de klacht

De reclame-uitingen stimuleren kraken en daarmee crimineel gedrag. Kraken is op grond van artikel 138a Wetboek van Strafrecht verboden.

 

Het oordeel van de voorzitter

In de bestreden, onmiskenbaar ludiek bedoelde reclame-uitingen maakt adverteerder kenbaar dat zij het plaatsen van zonnepanelen op daken wil stimuleren. Dat zij dit doet in de vorm van een oproep tot het ‘kraken’ van daken voor zonnepanelen, brengt niet mee dat de uitingen ontoelaatbaar zijn. Duidelijk is dat adverteerder niet daadwerkelijk oproept tot het illegaal bezetten van daken, maar uitnodigt om daken te noemen die geschikt zijn voor zonnepanelen. De voorzitter beslist daarom als volgt.

 

De beslissing van de voorzitter
 

Gelet op het bovenstaande wijst de voorzitter de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken