a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Recreatie, amusement, cultuur en sport

Dossiernr:

2020/00592

Datum:

14-12-2020

Uitspraak:

VT (=voorzitterstoewijzing)

Product/dienst:

Recreatie, amusement, cultuur en sport

Motivatie:

Misleiding Voornaamste kenmerken product

Medium:

Digitale Marketing Communicatie

De bestreden reclame-uitingen

Uiting 1 betreft een afbeelding van een bruin speelgoedhondje op de website onsje.nl met de tekst:
“Alle teddy’s zijn 100% handgemaakt van duurzame kunstbont. Door de gebeeldhouwde neus, klauwen, poten van polymeerklei en glazen ogen lijken de teddy’s levensecht!”
Uitingen 2, 3, 4 en 5 betreffen video’s op onsje.nl waarin beelden zijn te zien van het bewegende bruine speelgoedhondje.

De klacht

Klaagster heeft een speelgoedhondje besteld bij adverteerder, dat in werkelijkheid sterk afwijkt van de uitingen op basis waarvan zij de bestelling heeft geplaatst. Zo is de kwaliteit veel minder dan zij had verwacht. Klaagster voelt zich misleid.

Het oordeel van de voorzitter

Klaagster heeft onweersproken gesteld dat het door haar ontvangen speelgoedhondje dusdanig afwijkt van hetgeen in de uitingen werd aangeprezen, dat sprake is van onjuiste informatie over de voornaamste kenmerken van het product, te weten de uitvoering, als bedoeld in artikel 8.2 aanhef en onder b van de Nederlandse Reclame Code (NRC). Voorts is de voorzitter van oordeel dat de gemiddelde consument hierdoor ertoe gebracht kan worden een besluit over een transactie te nemen, dat hij anders niet had genomen. Om die reden zijn de uitingen misleidend en daardoor oneerlijk in de zin van artikel 7 NRC. Derhalve wordt beslist als volgt.

De beslissing van de voorzitter

Op grond van het bovenstaande zijn de reclame-uitingen in strijd met artikel 7 NRC. De voorzitter beveelt adverteerders aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken