a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2019/00504

Datum:

13-08-2019

Uitspraak:

dVAF (directe Voorzitters Afwijzing)

Product/dienst:

Vervoer

Motivatie:

Misleiding Voornaamste kenmerken product

Medium:

Digitale Marketing Communicatie

De bestreden reclame-uiting

Het betreft een video voor Toyota heftrucks op YouTube waarin wordt meegedeeld dat fossiele brandstoffen milieuvervuiling veroorzaken en dat het noodzakelijk is deze te vervangen door duurzame oplossingen. Vervolgens wordt gezegd: “Elektrisch rijden op batterijen of waterstof biedt uitkomst. Op dit moment zijn er drie keuzemogelijkheden voor elektrisch rijden, loodzuur, lithium-ion en waterstof. Toyota ziet een belangrijke rol weggelegd voor waterstof in de energievoorziening (…)”.

 

Samenvatting van de klacht

De video zet de consument op het verkeerde been omdat wordt gesteld dat voertuigen op waterstof rijden. Waterstofvoertuigen worden elektrisch aangedreven waarbij de waterstof als energiedrager wordt gebruikt. In tegenstelling tot wat wordt beweerd, is waterstof niet energiezuinig.

 

Het oordeel van de voorzitter

In de televisiecommercial wordt uitvoerig uitgelegd wat het rijden op waterstof inhoudt. Daarbij wordt duidelijk gemaakt dat dit een vorm van elektrisch rijden is waarbij de waterstof als energiedrager fungeert. Gelet hierop berust de klacht op een onjuiste waarneming van de video. Dit geldt ook voor zover klager stelt dat in de video zou worden beweerd dat rijden op waterstof ‘energiezuinig’ is. Dit wordt in de video immers niet gezegd of gesuggereerd. Op grond van het voorgaande beslist de voorzitter als volgt

 

De beslissing van de voorzitter
 

Gelet op het bovenstaande wijst de voorzitter de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken