a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2007/07.0507

Datum:

26-10-2007

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft de aan klager gezonden geadresseerde mailing van Essent Retail Energie B.V. inzake de “nieuwe tarieven”.
In deze mailing wordt aan klager, die klant is van adverteerder, meegedeeld dat verweerder de leveringstarieven voor energie verlaagt.

De klacht

In de uiting stelt verweerder de leveringstarieven voor energie per 1 juli jl. te hebben verlaagd. Gezien klagers verbruik werd hem het voor hem voordeligste tarief, het zogenaamde Keus tarief Budget aangeboden, waarvan de prijs 9,92 cent per kWh is.
Voorheen werd aan klager, blijkens zijn energierekening van 2006/2007 8,568 cent per kWh in rekening gebracht. Het nieuwe tarief betekent voor klager derhalve een prijsverhoging van 15,5% in plaats van een in de uiting aangekondigde prijsverlaging. Verweerder maakt zich derhalve schuldig aan het geven van valse voorlichting aan zijn verbruikers.
Klager verzoekt de Commissie om verweerder op de vingers te tikken indien de bewuste uiting is aan te merken als een reclame-uiting.

Het verweer

Klager is medio juli 2007 schriftelijk geïnformeerd over de energietarieven en de mogelijkheid een Keuzetarief te kiezen, waarbij hem is meegedeeld dat voor hem het Keuzetarief Budget het meest gunstige is. Omdat klager heeft laten weten het daarmee niet eens te zijn, is -overeenkomstig klagers wens- het Keuzetarief Budget inmiddels weer gewijzigd in Keuzetarief Standaard, hetgeen echter, volgens de berekening van verweerder, voor klager niet voordeliger is. Mocht klager zich alsnog bedenken dan kan dit weer worden teruggedraaid. Van het geven van een misleidend advies is geen sprake.

De repliek

Klager heeft zijn standpunt gehandhaafd en nader toegelicht.

Het oordeel van de Commissie

In de eerste plaats dient de vraag te worden beantwoord of de gewraakte uiting een reclame-uiting is als bedoeld in artikel 1 van de Nederlandse Reclame Code (NRC).
De Commissie beantwoordt deze vraag in negatieve zin, waartoe zij het volgende overweegt.
De uiting is een aan klager geadresseerde mailing. Daarin deelt verweerder aan klager, in zijn hoedanigheid van (energie)afnemer van verweerder, mee dat voor klager, gezien klagers energieverbruik in het verleden, het Keuzetarief Budget voor hem het voordeligste Keuzetarief is.
Gezien het in de uiting aan klager gegeven persoonlijke advies, dat gebaseerd is op klagers energieverbruik in het verleden, is de uiting zodanig gepersonaliseerd dat deze niet als reclame-uiting in de zin van artikel 1 NRC kan worden aangemerkt, ook al bevat de mailing, daar waar verweerder stelt dat de energietarieven worden verlaagd en dat het voordeel van de betere inkoopprijs wordt doorgegeven aan klanten, algemene en niet op de persoon van de klager toegespitste informatie.
De Commissie is derhalve niet bevoegd de uiting aan de NRC te toetsen.

De beslissing

De Commissie wijst de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken