a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2007/07.0553

Datum:

21-11-2007

Uitspraak:

Aanbeveling

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

De klacht

In de uiting van Essent Retail Energie BV wordt beweerd dat klanten ook voor verkoop, installatie en onderhoud bij Essent terecht kunnen. Essent factureert daarvoor maar laat deze werkzaamheden door onderaannemers uitvoeren. Om die reden is de uiting misleidend.

Omdat het onderhoud aan klagers cv ketel niet, althans niet op tijd werd uitgevoerd, heeft klager het onderhoudscontract opgezegd. Klager legt een brief over van Essent Retail BV waarin staat dat klager het onderhoudscontract is aangegaan met Inhome Energiewacht Zwolle en dat Essent alleen de incassering van de voorschotten en de afrekeningen afhandelt. Alleen indien van Inhome de melding komt dat het onderhoudscontract is beëindigd, kan Essent dit in de administratie doorvoeren. Klager legt ook een brief over van Energiewacht Gazo waarin de opzegging wordt bevestigd.

Het verweer

Duidelijk wordt gezegd dat het een mannetje via Essent is en niet van Essent. Verder wordt in de uiting verwezen naar de website van adverteerder waarop duidelijk wordt gemaakt dat met servicepartners wordt gewerkt.
Dat de monteur Essent-kleding aan heeft, is van ondergeschikt belang en dient uitsluitend ter voorkoming van discussie met de verschillende servicepartners. Van misleiding is geen sprake.
Adverteerder is van de servicepartners in het merendeel van de gevallen 100% aandeelhouder en van de overige minimaal 50%. Adverteerder noch de bewuste servicepartner, trachten zich aan verantwoordelijkheid te onttrekken.

De mondelinge behandeling

Klager licht zijn standpunt nader toe.

Het oordeel van de Commissie

In de uiting komt er een monteur aan de deur die gekleed is in een jas waarop het logo van Essent staat. De uitroep dat sprake is van “een mannetje van Essent” wordt niet, althans niet duidelijk tegengesproken door de mededeling: “Ja, een mannetje via Essent”. Verder wordt gezegd: “Essent heeft niet alleen gas en stroom (..) maar ook verstand van cv’s” en “Essent, ook voor verkoop, installatie en onderhoud”. Door het voorgaande wordt de indruk gewekt dat adverteerder cv monteurs in dienst heeft. Aangezien dit niet juist is en adverteerder terzake derden inschakelt waarmee een onderhoudscontract wordt afgesloten, acht de Commissie de uiting misleidend. Dat het website-adres van adverteerder in de uiting wordt vermeld en dat daarop nadere informatie staat, doet aan dit oordeel niet af.

De beslissing


Op grond van het vorenstaande acht de Commissie de uiting in strijd met artikel 7 van de Nederlandse Reclame Code. Zij beveelt adverteerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.


Regeling:

artikel 7 NRC

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken