a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2008/07.0681A

Datum:

25-01-2008

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft een Engelstalige televisiereclame van Mars Nederland B.V., waarin drie mannen in een afgelegen gebied rijden met in de achterbak een man die tegen de achterbak-klep bonst en roept dat hij er uit wil en er niets mee te maken heeft. De mannen zetten de radio, waaruit een oud nummer van Boney-M klinkt: One way ticket, harder. Dan krijgt één van de mannen genoeg van het geroep uit de kofferbak; hij zet de auto aan de kant en opent de kofferbak. Vanuit de kofferbak roept de man: “ik smeek je, alsjeblieft”, maar hem wordt een Mars reep toegeworpen. Daarna zingt de man vanuit de achterbak luid mee met de muziek. Ten slotte verschijnt de tekst: “Mars geeft je energie”.

De klacht

De muziek (One way ticket) suggereert dat de man door de drie maffiosi naar een executieplaats wordt gebracht. Dat misdaad als een ‘normale’ bezigheid wordt getoond, is in strijd met de goede smaak en het fatsoen maar ook met het algemeen belang, de openbare orde en de goede zeden.

Het verweer

Hoewel de situatie voor de man in de kofferbak vrij uitzichtloos is, geeft de Mars hem positieve energie. De uiting toont een absurde situatie en is duidelijk humoristisch bedoeld. De uiting is duidelijk een parodie op een niet bestaande filmscène. Hetgeen wordt getoond is niet schokkend, de sfeer is niet grimmig en er wordt geen strafbaar feit getoond maar hooguit gesuggereerd.
Het is niet aannemelijk dat de uiting tot navolging zal leiden, terwijl onduidelijk is waar de navolging uit zou moeten bestaan.
Het beoogde humoristische effect wordt door een groot deel van het publiek erkend.

De repliek

Klager handhaaft zijn klacht.

Het oordeel van de Commissie

Bij de beantwoording van de vraag of een reclame-uiting in strijd is met de goede smaak en/of het fatsoen, stelt de Commissie zich terughoudend op, gelet op het subjectieve karakter van deze criteria. Met betrekking tot de onderhavige uiting, acht de Commissie de grenzen van hetgeen toelaatbaar moet worden geacht niet overschreden. Zij overweegt daartoe dat de uiting duidelijk absurdistisch is en humoristisch is bedoeld en dat geen schokkende beelden worden getoond. De Commissie heeft er begrip voor dat er mensen zijn die de uiting niet waarderen, maar dit leidt niet tot een ander oordeel.

Gelet op hetgeen hiervoor is overwogen, acht de Commissie de uiting evenmin van dien aard dat deze in strijd met artikel 3 van de Nederlandse Reclame Code zou zijn.

De beslissing


De Commissie wijst de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken