a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2008/08.0289

Datum:

12-08-2008

Uitspraak:

Aanbeveling

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft een advertentie van Coöperatieve Rabobank Heusden-Vlijmen in de Heusdense Courant van 28 mei 2008, waarin onder de kop “Samen op weg naar een beter milieu” een renteloze lening voor een Toyota Aygo of Peugeot 107 wordt aangeboden.

De klacht

In de advertentie wordt gesproken van “een milieuvriendelijke Toyota Aygo of Peugeot 107”. Gelet op het gebruik van fossiele brandstof, de luchtverontreiniging en de geluidsproductie is een auto per definitie niet milieuvriendelijk.

Het verweer

De Toyota Aygo en de Peugeot 107 zijn auto´s waaraan het energielabel-A is toegekend, wat wil zeggen dat zij naar verhouding de minste brandstof gebruiken en de minste CO2-uitstoot in gram per gereden kilometer hebben. Door kopers van een energiezuinige auto een rentevoordeel aan te bieden draagt adverteerder bij aan een beter milieu omdat – ook al is een (rijdende) auto niet vriendelijk voor het milieu – een auto met een lager brandstofverbruik en een lagere uitstoot van schadelijke stoffen beter voor het milieu is dan een auto die het energielabel-A niet heeft.

De repliek

De aanprijzing van de twee in de uiting genoemde autotypen als milieuvriendelijk is in strijd met artikel 3 van de Code voor Personenauto’s.

Het oordeel van de Commissie

Vanwege het gebruik van de kwalificatie ‘milieuvriendelijk’ acht de Commissie de uiting in strijd met artikel 3 van de Code voor Personenauto’s (CVP), ingevolge welke bepaling het gebruik van termen waarmee de auto wordt aangeprezen als een milieuvriendelijk product moet worden vermeden. De kwalificatie ‘milieuvriendelijk’, die betrekking heeft op het bijdragen aan of bevorderen van een schoon milieu, is in de uiting in absolute betekenis gebruikt, hetgeen eveneens strijdig is met artikel 3 CVP.

De beslissing

De Commissie acht de uiting in strijd met artikel 3 CVP.
Zij beveelt adverteerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.


Regeling:

artikel 3 CvP

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken